Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Transeksualci će i pre operacije moći u dokumentima promeniti pol

jutarnji.hr  ·  Zagreb  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 08. APR 2013

I transseksualnim osobama koje nisu bile na hirurškoj intervenciji promene pola ipak će biti omogućeno da im u ličnim dokumentima stoji ime koje odgovara njihovom rodnom identitetu. Konkretno, to znači da će Marko moći dobiti nove lične dokumente - izvod iz matične knjige rođenih, ličnu kartu, pasoš, izvod iz državljanstva - na ime Marina i ako ne obavi operaciju genitalija.

Ta mogućnost otvoriće se donošenjem novog Zakona o državnim maticama, koji je na predlog Ministarstva uprave Vlada s prošle sednice uputila u Sabor. Iako se radi tek o prvom koraku do ostvarivanja konačnog cilja - pravne promene pola bez operativnog zahvata, i Ministarstvo zdravlja treba doneti druge propise, ovakve izmene trebale bi biti napredak u odnosu na sadašnje rešenje. Nakon što je već prvim predlogom izmena zakona Ministarstvo uprave osiguralo da se kod promene pola izdaju potpuno novi izvodi, umesto da ta činjenica bude naknadni upis što znači da su svi mogli videti ako je neko promenio pol, sada se otišlo još dalje.

Dodatni pravilnik

U novom Zakonu o državnim maticama, koji je prošao prvo čitanje, u konačnom predlogu dodat je novi član koji glasi: "Rešenje o upisu promene pola u knjigu rođenih donosi se na osnovu mišljenja nadležnog tela o promeni pola ili o životu u drugom rodnom identitetu skladno medicinskoj dokumentaciji nadležnog lekara ili zdravstvene ustanove. Način prikupljanja dokumentacije te utvrđivanje uslova i pretpostavki za promenu pola i života u drugom rodnom identitetu propisaće se posebnim propisom". Upravo deo odredbe koji govori da se promena pola donosi i na osnovu mišljenja o "životu u drugom rodnom identitetu" znači da ta promena u knjigi rođenih može biti uvedena iako pre toga osoba nije bila na hirurškoj promeni pola.

Neostvarivo pravo

Takvo bi rešenje posebno trebalo pomoći transrodnoj deci kojoj lekari specijalisti propisuju hormonalnu terapiju, u stalnom su psihijatrijskom tretmanu, a operativom zahvatu ne smeju pristupiti pre odrasle dobne zrelosti.

U Hrvatskoj živi mnogo transseksualnih osoba koje nikad nisu operativno promenile pol, ali piju hormone te izgledom i ponašanjem odaju osobu suprotnog pola i imena od onih koji im se navode u dokumentima. Njima je, doduše, od 2011. omogućeno da promene pol u ličnim dokumentima i pre obavljene operacije genitalija, ali to niko od njih nije uspeo ostvariti.

Bivša Vlada je naime, dok je na čelu Ministarstva zdravstva bio HDZ-ovac Darko Milinović, donela Pravilnik koji je pravnu promenu pola, odnosno promenu u dokumentima, propisao i za osobe koje nisu obavile hiruršku operaciju, ali žive u drugom rodu.

Zakon o promeni pola

To je pravo, međutim, ostalo tek mrtvo slovo na papiru jer je o takvim zahtevima transseksualnih osoba odlučivalo Nacionalno zdravstveno veće (NZV) koje čine lekari bez iskustva u radu s transseksualcima. Na čelu mu je, primera radi, internista dr. Željko Reiner. Ne čudi stoga što je NZV odbio sve zahteve transseksualaca koji su tražili da im se odobri promena pola iako nisu prošli hiruršku operaciju.

Hoće li novi propisi i novo poverenstvo u praksi zaista i doneti pomak u zaštiti rodnih manjina, vidće se uskoro, a zavisi isključivo o političkoj volji vladajuće koalicije. Stručnjaci iz Ministarstva uprave smatraju kako se izmenama Zakona o maticama rešava samo deo problema jer neki dokumenti, primera radi, radna knjižica ili diploma, nisu vezani uz državne matične knjige. Stoga smatraju da bi bilo najbolje doneti Zakon o promeni pola koji bi jasno regulisao celu tu problematiku.

 

Vaši Komentari
Svi drugacije misle osim nas,nazalost. Dok je nama ove politike i ovih dugogodisnjih i vecnih fosila od politicara.... nadam se da ce se jednog dana sve pokrenuti!
Prijepolje,09.04.13. · 09.04.2013, 11:11
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi