Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Timotijević: Važno je da se i muškarci bore za prava žena i LGBT populacije

https://nova.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 09. MAY 2022
Foto: Luka Šarac

"Dok god se žene bore za prava žena, muškarce će reći - žene se bore. Ali, ako muškarci stanu na stranu žena, to već ima dodatnu težinu. Ako strejt osoba stane na stranu LGBT populacije, to će imati većeg odjeka. Isto je i sa nacionalnim manjinama, imamo previše ranjivih grupa", rekao je Timotijević na otvaranju zajedničke kampanje Evropske unije i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!" danas u Beogradu.

Glumac Miloš Timotijević je dobitnik nagrade "Duga" 2020. godine, zbog svog doprinosa borbi za prava LGBT populacije u Srbiji. Za ovu nagradu Timotijević je nominovan zahvaljujući ulozi policajca Stupara u vrlo popularnoj domaćoj seriji "Južni vetar", odnosno, zbog njegovog odgovora na burne reakcije koje je u javnosti izazvala gej scena gde je akter njegov lik u seriji - čime je postao jedan od prvih strejt muškaraca koji su u Srbiji podržali LGBT populaciju.

Timotijević je ove godine i ambasador Saveta Evrope protiv govora mržnje na internetu.

U razgovoru za Nova.rs, istakao je da je glasna reakcija i osuda svakog oblika ispoljavanja mržnje jedan od načina da se takva mržnja blokira.

"Ovo je jedan od načina da se mržnja blokira. Ali, pre je pitanje, šta to znači za one koji su ugroženi? Ako uspemo da makar malo pomerimo stvari u pozitivnom smislu, mislim da smo uspeli sa ovom kampanjom", rekao je Timotijević za Nova.rs.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi