Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Timermans osudio Rusiju zbog zabrane gej propagande maloletnicima

agencije  ·  holandija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 05. NOV 2013

Holandski šef diplomatije Frans Timermans osudio je danas ruski zakon kojim se zabranjuje "homoseksualna propaganda" među maloletnicima, istakavši kako kršenje gej prava može da predstavlja osnovu za dobijanje azila u Holandiji.

Diplomatski odnosi između dve zemlje su već pod pritiskom serije incidenata, a oštro intonirano pismo ministra Timermansa holandskom parlamentu moglo bi dodatno da ih pogorša, izveštava Rojters.

Timermans je u pismu naveo da je ruski zakon "žigošući" i "diskriminišući" i da doprinosi klimi homofobije, dodajući da nehuman tretman ili kršenje osnovnih prava ruske LGBT populacije (lezbijki, gejeva, biseksualaca i transeksualaca) može da bude osnova za dobijanje holandskog azila.

Među problemima koji su pokvarili holandsko ruske odnose je i rusko hapšenje aktivista ekološke organizacije Grinpisu, od kojih dvoje Holanđana, i uzapćenje njihovog broda registrovanog u Holandiji.

Holandija je povodom tog slučaja podneli tužbu Medunarodnom tribunalu za pomorsko pravo, tražeće oslobađanje i posade i broda.

Prošlog meseca je jedan holandski viši diplomata prebijen u Moskvi, a ruski u Hagu.

Uočljivo je da je ministar Timermans svoje pismo parlamentu uputio samo nekoliko dana pre očekivanog susreta holandskog kralja Vilema-Aleksandera i kraljice Maksime sa ruskim predsednikom Putinom, tokom zvanične državne posete 9. novembra u čast 400-godišnjice diplomatskih odnosa između dve zermlje.

Timermans je najavio i da će Holandija nastaviti da traži pažnju međunarodne javnosti i podstiče dijalog o "položaju LGBT zajednice u Rusiji".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi