Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

The Hunger – glad za vječnim životom u filmu o biseksualnosti, ženskoj požudi i elementima vampirizma

https://lgbti.ba/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 24. JAN 2023

The Hunger (1983.) tematski i estetski zanimljivo je filmsko umjetničko ostvarenje režisera Tonya Scotta. Ovaj film, naime, u sebi objedinjuje elemente gotičke subkulture, vampirizma, erotizma, horora i, na koncu, queer motiva.

Film je zasnovan na istoimenom romanu autora Whitleya Striebera iz 1981. godine. Glavne uloge u filmu tumače Catherine Deneuve (Miriam Blaylock), David Bowie (John Blaylock), i Susan Sarandon (dr. Sarah Roberts).

Radnja filma koncentrirana je na romansu između Johna i Miriam čija veza traje već stoljećima, koliko i njihovi životi, ali to se mijenja Johnovom neutješnom borbom sa smrtnošću, nemogućnošću pomirenja sa time da ipak počinje naglo stariti, te očajnom potragom za lijekom protiv starenja. Upravo ta potraga ih dovodi do naučnice Sarah Roberts koja se na klinici bavi istraživanjem progerije - rijetkim progresivnim genetskim poremećajem ubrzanog starenja za koji ne postoji lijek, a ispitivanja i krvne testove sprovodi nad majmunima koji boluju od ove bolesti.

Kadrovi u filmu su pomalo usporeni, skoro uvijek ih prati klasična muzika, lagano lelujanje zavjesa, prostor sa plavkastim tonovima i hladnim nijansama, razne stare umjetničke skulpture, instrumenti, slike i cvijeće koje koje ukazuje na moć, profinjenost i bogatsvo, a svemu tome kontriraju nagle promjene napetih i uznemirujućih kadrova i muzike koji, ipak, simbolišu nekontroliranu požudu i erotski naboj.

PIŠE: Nikolina Todorović

Preuzeto sa portala lgbti.ba

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi