Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Tanji Miščević uručena nagrada "Duga"

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 10. JUN 2014

Šefici pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanje Miščević, večeras je uručena ovogodišnja nagrada "Duga", za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji.

Nagradu, koja je uručena Miščevićevoj u Starom dvoru, dodeljuje Gej strejt alijansa povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Ta nagrada je ustanovljena prošle godine, a Misćevičevoj je dodeljena po odluci žirija zbog zalaganja za ljudska prava i širenje svesti o LGBT populaciji u Srbiji i borbe protiv homofobije i transfobije.

Miščević je istakla da dobijanje nagrade "Duga" za nju predstavlja veliku čast, ali i obavezu, ukazavši da duboku veruje u zaštitu ljudskih prava i neophodnost razvoja i unapređenja prava LGBT populacije u Srbiji.

Prema njenim rečima, taj proces usklađivanja u oblasti zaštite ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji se odnosi ne samo na evropske standarde, već i na prihvatanje evropskih vrednosti u toj oblasti.

Ona je, citirajući profesora Vojina Dimitrijevića koji je predavanja završao rečima " nemojmo zaboraviti da smo svi mi ponekad manjina", ukazala na značaj razvoja i unapređenja prava LGBT zajednice u Srbiji, u kojoj je posao na tome već započet.

Mišćević kaže i da se posao u toj oblasti neće završiti ove godine, ni naredne, naglasivši istovremeno da u borbi za prava LGBT osoba i uz pomoć nevladinog sektora i međunarodnih prijatelja možemo postići veliki napredak.

"Duboku verujem u ljudska prava i naravno vidimo se na paradi", istakla je Mišćević, kojoj je nagradu uručio predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova zaduzen za saradnju sa LGBT populacijom Golub Garčević.

U obrazloženju koje je pročitao član žirija, glavni i odgovorni urednik agencije "Beta" Ivan Cvejić, navodi se da je Misčević inicirala mnoge akcije koje su imale za cilj poboljšanje položaja LGBT populacije u Srbiji.

Zalagala se za uspostavljanje dijaloga o poboljšanju položaja LGBT osoba, a nedvosmisleno je podržala održavanje ovogodišnje Parade ponosa i najavila dolazak, navodi se u obrazloženju.

U užem izboru za nagradu "Duga" bilo je Udruženje građana "Generator" iz Vranja, pevačica Marija Šerifović, Kancelarija Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava i pozorišni reditelj Stevan Bodroža.

Dodeli nagrade u Starom dvoru, koja je počela minutom ćutanja za zrtrtve poplava, prisustvovali su ministar kulture Ivan Tasovac i predstavnici nevladinog sektora.

Prošlogodišnji, prvi dobitnik nagrade "Duga" je bilo Odeljenje MUP-a za rad u zajednici, jer su, kako je tada saopšteno, "prva adresa kojoj se LGBT organizacije obraćaju kada se radi o pitanjima iz njihove nadležnosti, a pokazali i veliko i iskreno interesovanje za unapređenje LGBT prava".

 

Vaši Komentari
Zasto Tanja misli da organizovanje drzave Srbije treba uraditi iskljucivo zbog pregovora sa EU a da to nije zadatak politicke elite izabrane na izborima da ucini zivot svojim gradjanima ugodnijim? Kako je moguce da vladin sluzbenik ima vise poverenja u nevladine organizacije i "medjunarodne prijatelje" nego u institucije drzave Srbije? Tanja sustinski ne shvata evropske vrednosti i potrebe LGBT zajednice, i ovakvo neozbiljno dodeljivanje nagrade predstavlja ponovni pucanj u prazno LGBT organizacija Srbije. Dokle ovako?
Dedinje, Srbija · 10.06.2014, 10:00
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi