Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

SVM za zaštitu prava GLBT osoba

mtsmondo.rs  ·  Novi Sad  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 03. APR 2010

Celo društvo treba da se uključi u dijalog u vezi s poštovanjem i zaštitom prava GLBT osoba zaključeno na sastanku Gej strejt alijanse i Saveza vojvođanskih Mađara.

Gej strejt alijansa (GSA) saopštila je da je Savez vojvođanskih Mađara podržao inicijativu te alijanse o uspostavljanju dijaloga sa parlamentarnim političkim partijama i državnim institucijama i da smatraju da celo društvo treba da se uključi u dijalog u vezi s poštovanjem i zaštitom prava GLBT osoba.

"Ustav i zakoni moraju da važe za sve, a država mora da garantuje bezbednost svim građanima Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, pol ili seksualnu orijentaciju", smatra SVM, kako je navedeno u saopštenju GST.

GST navodi da je na sastanku sa liderom SVM Zoltanom Devavarijem konstatovano i da nikada više ne sme da se ponovi eskalacija nasilja iz 2009. godine u vreme organizovanja Parade ponosa.

"SVM najoštrije osuđuje nasilje i diskriminaciju nad GLBT osobama i poziva državne organe, pre svega tužilaštvo i sudstvo da mnogo efikasnije nego do sada rade na suzbijanju nasilja nad ovom populacijom", rečeno je u saopštenju.

Navodi se, takođe, da će se SVM zalagati da se u procesu priključivanja Srbije Evropskoj uniji svi novi zakoni koji budu doneseni apsolutno pridržavaju evropskih standarda u poštovanju ljudskih prava svim manjinskih zajednica koje žive u Srbiji među kojima je i GLBT zajednica.

GSA u saopštenju ističe da sastanak sa SVM vidi kao veoma značajan za dalji rad na poboljšanju položaja GLBT populacije i zahvaljuje se toj stranci na visokom stepenu razumevanja i podršci koju je uputila zajednici GLBT (gejeva, lezbijki, biseksualaca i transeskualaca).

GSA se sastao i sa poslanicima LDP-a i G17 Plus, a prethodno i sa Vjericom Radetom iz SRS-a.

Mondo

Vaši Komentari
Koliko ce vode jos proteci Dunavom i Savom da ovako nesto procitamo i za najhomofobicnije Srbende u Narodnjacima, Radikalima i Novosrbima... eh... Nikada mi na zelenu granu... Pa se onda cude sto "belosvetski" svet odvlaci sve vise mladih u beli svet... RASTKO
beograd · 06.04.2010, 9:34
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi