Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Sud: Dragan Marković nije vređao LGBT

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. NOV 2013

Prvi osnovni sud odbio tužbu koju je Gej Strejt Alijansa podnela protiv Markovića kao neosnovanu.

Gej Strejt Alijansa (GSA) je protiv Markovića u avgustu 2011. podnela tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, jer je drugačiju seksualnu orijentaciju prikazao kao bolest i kao nešto nenormalno u izjavi koju je dao medijima od 15. avgusta 2011. godine.

Podsetimo, Marković je tom prilikom izjavio: "Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je - mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Prvi osnovni sud u Beogradu je u ponovljenom postupku odbio kao neosnovanu tužbu koju je Gej strejt alijansa podnela protiv poslanika i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme zbog diskriminacije LGBT populacije, izjavila je danas Tanjugu portparolka suda Ida Nikitović.

Presuda kojom je odbijen tužbeni zahtev doneta je 31. oktobra i ekspedovana strankama, a nezadovoljna strana ima pravo da uloži žalbu na tu presudu, dodala je Nikitovićeva.

Ona je podsetila da je prva presuda bila doneta "zbog propuštanja - odnosno jer Marković nije u roku od 30 dana dana dao odgovor na tužbu" (praktično nije se branio) pa je sud iz procesnih razloga, ne utvrđujući činjenično stanje usvojio tužbeni zahtev GSA.

Međutim, ta presuda je ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je u septembru 2012. odlučujući po žalbi Markovićevog punomoćnika, utvrdio da predsedniku JS tužba nije uredno dostavljena i vratio je postupak na ponovno suđenje.

U svom saopštenju GSA navodi da je Prvi osnovni sud u novembru 2011. godine usvojio njihovu tužbu pošto je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije, a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

U obrazloženju presude se, između ostalog navodi da po oceni suda izjava Markovića „sadrži obeležja diskriminatornog ponašanja, ali ne u obimu koji je potreban da se navedena izjava i zvanično, od strane suda, utvrdi kao akt diskriminacije".

Takođe se navodi da je za tu izjavu Marković već dovoljno kažnjena time što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti kroz svoje saopštenje na to ukazala.

 

Vaši Komentari
e ako je nije vredjao onda neka jo se prikljuci , u ime dobre volje
posmatrac brisel · 24.09.2014, 15:03
e ako je nije vredjao onda neka jo se prikljuci , u ime dobre volje
posmatrac brisel · 24.09.2014, 15:03
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi