Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Studija izvodljivosti gej parade

Beograd  ·  Dodato: 08. JUN 2009

Organizacioni odbor Belgrade PRIDE 2009. obaveštava javnost da je pristupio izradi Studije izvodljivosti o datumu i mestu održavanja ove manifestacije. Studija, koja je poverena profesionalcima iz oblasti bezbednosti, pružiće informacije o najoptimalnijim rešenjima za organizovanje bezbednog događaja, nakon ćega će javnost biti obaveštena o konkretnom datumu i o promotivnim aktivnostima.

Zbog netačnih informacija koje su dospele u javnost povodom objavljivanja 23. avgusta 2009. godine kao datuma protesta za prava pripadnika LGBT zajednice u Srbiji, Organizacioni odbor saopštava da je u aktuelnoj društveno-političkoj situaciji apsolutno nemoguće određivati precizan datum nekoliko meseci unapred, i da je jedini odgovoran način da se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova dogovore svi relevantni koraci.

Organizacioni odbor je svestan rizika koji podrazumeva organizovanje manifestacije kao što je Belgrade Pride. Kako bi se preuzele sve adekvatne pripreme u okviru bezbednosnog aspekta, neophodno je definisati načine na koji je manifestaciju moguće izvesti. Studija izvodljivosti će pružiti sve neophodne informacije, bezbednosne procene i sugestije koji će Organizacionom odboru i MUP-u omogućiti da što bezbednije i kvalitetnije organizuju čitav događaj.

Stav Organizacionog odbora jeste da su se tokom 2009. godine stvorili određeni, pozitivni pomaci ka afirmaciji prava seksualnih manjina. Usvojen je Zakon protiv diskriminacije, državne institucije su u većoj meri otvorene prema LGBT populaciji, a došlo je i do znatne promene na polju medija koji na kvalitetan i edukativan način izveštavaju o LGBT temama.

U sklopu medijskih aktivnosti, Organizacioni odbor želi da prezentuje logotip ovogodišnje manifestacije. Ideja Ušća kao najprepoznatljivijeg simbola Beograda, iskorišćen je u likovnom rešenju kao simbol spajanja i stvaranja energije ljubavi, tolerancije, solidarnosti i nenasilja, što jesu upravo osnovne poruke koje LGBT osobe u Republici Srbiji žele da prenesu svim svojim sugrađanima.

Organizacioni odbor je u stalnom aktivnom kontaktu sa svim relevantnim političkim faktorima, od ombudsmana, preko ministarstava, do predstavnika međunarodne zajednice. O svim daljim planovima i važnim informacijama vezanim za Belgrade PRIDE 2009, Organizacioni odbor će blagovremeno obaveštavati javnost preko medija.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi