Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

STOJANOVIĆ: Prekinuti ćutanje iz straha

danas  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 30. OCT 2013

Ni četiri dana nakon otvorenih pretnji istaknutom LGBT aktivisti Bobanu Stojanoviću policija nije ušla u trag počiniocima ovog krivičnog dela, iako nije reč o nepoznatim osobama, već članovima neonacističke grupe „Borba 18".

Oni su na vratima Bobanovog stana u nedelju uveče nacrtali kukasti krst i ostavili dve odštampane poruke. Na jednoj je pisalo: „Znamo gde živite, znamo kada spavate", a na drugoj je fotografija prebijanja ukrajinskog gej aktiviste i precrtana zastava duginih boja. Na prozoru spavaće sobe ostali su tragovi pirotehničkih sredstava i potpis grupe „Borba 18".

Boban Stojanović kaže da je policija izvršila uviđaj i da „rade na slučaju". Obezbeđenje mu nije ponuđeno, niti ga je on tražio.

- Ako državni organi misle da mi nakon ovakvih pretnji ne treba obezbeđenje, ja ga sigurno neću tražiti. Građanin sam Srbije, kao i svi drugi, a poruke koje su osvanule na mom stanu izlaze iz domena opštih pretećih, poput „Smrt pederima", koje LGBT aktivisti svakodnevno dobijaju. Ovo je krivično delo upereno protiv mene, jer me počinioci očigledno prate i ko zna na šta su spremni - ukazuje Stojanović.

On napominje da su gej aktivisti izloženi svakodnevnim pretnjama, uglovnom anonimnim, upućenih preko društvenih mreža.

- Ovde nije reč o tome. Niti o huliganima, navijačima... Već o neonacističkoj grupi „Borba 18", koja ima ogranke širom sveta i nije nimalo bezazlena - kaže Stojanović.

„Borba 18" je inače ogranak mreže „Kombat 18", jedne od najvećih neonacističkih grupa u Evropi koja zastupa ideologiju Adolfa Hitlera. Deluju širom Srbije kao i u Republici Srpskoj, sa jasnom fašističkom ideologijom i borbom protiv Jevreja, Roma i pripadnika LGBT populacije.

Boban Stojanović ističe da su mu u MUP-u rekli da bi forenzičari posao trebalo da završe za nekoliko dana.

- Neću odustati. Ovoga puta idem do kraja. Ja sam samo jedan od pripadnika LGBT populacije kojima se preti. Ostali ćute jer žive u strahu. Ni meni nije svejedno. Državni organi i nadležne institucije tome moraju da stanu na put. Zabranom Parade ponosa, pojedincima, huliganima, ultradesničarskim i neonacističkim grupama dunut je vetar u leđa da vređaju, prete i napadaju pripadnike marginalizovanih grupa, jer mrze sve koje smatraju neprijateljima - ističe Stojanović. Naš sagovornik dodaje da su pretnje pripadnicima gej populacije povećane i učestalije nakon zabrane Prajda, i to treću godinu zaredom.

To potvrđuje i podatak da je prošle sedmice u centru Kuršumlije po danu napadnut Stefan Radović (21), koji se javno deklarisao kao homoseksualac.

Njega je napala grupa mladića starosti oko 19 godina. Vređali su ga na osnovu seksualne orijentacije, a potom ga udarali daskama i gađali kamenicama. Radoviću je pomoć ukazana u Hitnoj medicinskoj službi u Kuršumliji.

Niko od predstavnika vlasti i državnih institucija nije reagovao na napade pripadnika gej populacije. Jedina koja se oglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je zahtevala od nadležnih organa da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju osobe koje su pretile Stojanoviću.

„Ovakvi i slični zločini iz mržnje zahtevaju hitno postupanje nadležnih organa i rigorozno kažnjavanje. U demokratskom društvu kakvo Srbija nastoji da bude, ljudska prava i slobode svakog pojedinca i pojedinke moraju biti zagarantovane i zaštićene," upozorila je Nevena Petrušić.

Čeka se reakcija nadležnih organa

„Parada ponosa zahteva da se počinioci pronađu i u razumnom vremenskom roku procesuiraju. S obzirom da se različiti oblici nasilja motivisanog mržnjom prema LGBT zajednici u Srbiji regularno dešavaju, neophodan je intenzivniji i odlučniji rad državnih institucija na sprečavanju nasilja i sankcionisanju počinilaca. Od državnih institucija zahtevamo da otkriju ko i na koji način preti nasiljem pripadnicima gej-lezbejske zajednice u Srbiji", navodi se u saopštenju Beograd prajda.

Vaši Komentari
svako ima pravo na svoje opredeljenje i niko nema pravo da ugrozava zivot onih sto su drugaciji nisu samo matretitani na ulici vec nemaju svoja okuplanja veliko je matretiranje i napadi po wc gde se mahom okupljaju pa ih djepare i slicno stone budu mesta kao u drugim zemljama bezbednaza istomisljinike,jer ko ima pravo da ugrozava neciji zivot samo sto su drugaciji treba zastita svima i doticnom gospodinu jer zivot je jedan a rizici su veliki za sve ljude ovakvog opredeljenja a prica se o ljuskim pravima pa gde su ta prava
bobmonica · Smederevo, Serbia · 01.11.2013, 21:30
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi