Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Istorija

Šta Biblija zaista kaže o gej braku

b9.net  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 29. JUL 2011
Albreht Direr, "Lot sa ćerkama beži iz Sodome" (detalj), oko 1498

Veoma složeni drevni spisi koji su jednostavno neprilagodivi savremenim situacijama, često služe kao odbrana stavova konzervativnim stranama po pitanju brojnih društvenih problema.

Brak je sveta i društvena institucija. U različitim drevnim kulturama on je bio više poslovni dogovor, ujedinjavanje familija radi obostarne koristi. U rimskom zakonu, u 1. veku naše ere, postojali su članovi koji su se bavili razvodom i rastavom braka.

Ipak, za hrišćansku crkvu, brak je postao sveta zajednica. Crkva je diktirala pravila. Reformacija je kasnije uvela neke promene - Martin Luter je prepoznao brak kao civilno pitanje, a ne nešto što je striktno pod okriljem crkve.

No, i dalje postoji dosta onih koji veruju u svetost ove zajednice i njenu heteroseksualnu ekskluzivnost. Biblija nigde jasno ne izdvaja određenu formu braka. Bog je stvorio Evu od Adamovog rebra i potvrdio njihovo jedinstvo - ali to je priča o postanku ljudi, a ne braka. Adam i Eva nisu razmenili prstenje i zavete.

Biblijski argumenti protiv istopolnog braka ne proističu iz teksta koji se direktno bavi pitanjem braka, već iz onog koji navodno raspravlja seksualnu orijentaciju prema istom polu. Sudeći prema Jevanđelju, Hristos nikada nije komentarisao bilo šta što je u vezi sa istopolnim odnosom. Stoga biblijski tekstovi koji se najčešće citiraju u debatama zaslužuju objašnjenje u cilju smanjenja njihove zloupotrebe.

Na primer, u Knjizi Postanja Bog odlučuje da pošalje u Sodomu dva anđela maskirana u muškarce kako bi spasio grad od uništenja. Lot ih je pozvao u svoj dom da mu budu gosti. Te večeri, svi muškarci iz grada došli su u Lotovu kuću i raspitavali se o dvojici muškaraca, tražeći da ih "poznaju". Lot je znao da se iza postupaka njegovih sugrađana ne kriju dobre namere, pa ih je preklinjao da se ne ponašaju tako i ponudio im je u zamenu svoje dve nevine ćerke.

Okupljeni muškarci su tada počeli da napadaju Lota, a anđeli su ga uvukli u kuću i zaslepeli napadače, kako ne bi mogli da pronađu ulazna vrata. Anđeli su potom ubedili Lota, njegovu ženu i njihove dve ćerke, da pobegnu iz Sodome.

Hrišćanska tradicija smatra da je uništenje Sodome znak Božijeg neodobravanja i mržnje prema homoseksualnosti. Čitava polemika se zasniva na reči „poznati" koju crkva dovodi u vezu sa homoseksualnim odnosom. Međutim, ne postoje navodi da se igde u Bibliji spominje istopolni odnos.

Seksualna orijentacija nije bila koncept poznat piscima Biblije. Ne postoji hebrejska ili grčka reč koja se u biblijskom tekstu odnosi na homoseksualnost. U svojoj poslanici Korićanima, sveti Pavle iznosi listu grehova „muških prostitutki" i „ sodomista". Ovi termini se javljaju uz druge grehove - idlopoklonstvo i preljubu.

Sveti Pavle ukazuje na razna izopačena seksualna ponašanja, ali ne ističe posebno homoseksualnost.

Ipak, nijedna diskusija neće zadovoljiti obe strane.

Neophodno je shvatiti da je biblijski materijal lako zloupotrebiti i prilagoditi potrebama. Ali, ono što je sigurno, Biblija nije određena prema gej braku.

B92

Vaši Komentari
ajde ne lupetajte! pisci biblije nisu znali za homoseksualnost bla bla...svakako da su znali, pa u starom rimu toga je bilo na izvoz....poruka biblije i kur'ana je jasna - homoseksualni odnosi su grijeh , naročito među muškarcima - o ženskoj homoseksualnosti se ne govori..."poznati"....u biblijskom tekstu ( i stari i novi zavjet) ta riječ ima značenje seksualnog odnosa...prema tome, braćo pederi - nema mrdanja ...i nema mjesta dilemi kad su monoteistički religiozni spisi u pitanju, te je žvaka da "ne znamo značenje riječi poznati i nije prilagođeno modernom životu ...bla...bla"....priča za malu djecu...budimo realni
sarajevo · 10.08.2011, 16:08
Svi Biblijski tekstovi prevedeni su iz Hebrejskog njihov i nasi jezici(Latinski,Starogrcki a danas Srpski itd.)
Se dosta razlikuju gramaticki.Sa tim u vezi veoma je vazno znati da jevrejski jezik nema prezenta nego samo -ako se to moze reci-perfekat i futur.To vec,donekle, izrazava svu egzistencijalnu napetost svake misli koja se sva poima izmedju perfekta i futura.Dok je glagol siromasan vremenima,bogat je oblicima:postoji sedam glagolskih oblika u kojima isti glagolski koren poprima nova znacenja:npr. Ubijam - ubijam se - koljem(okrutno ubijam) - dajem zaklati - zaklan sam itd.
Dok je nas nacin govora logican,subordiniran sa mogucnostima apstrakcije,dok je jevrejski paradoksalan,koordiniran,konkretan.

(citat iz Uvoda u Bibliji)

Tako da glagol "poznati" moze znaciti vise stvari i samim tim "nasilno poznati" (silovati).

Seksualni odnosi,fetisi,zaljubljenost nisu ljubav.Oni spadaju u egoizam(ponos) a to je smrtni greh...
Srbija · 03.08.2011, 10:32
Da. lako je zloupotrebiti nedorecene citate iz nedorecenih tekstova.. pa tako i citate iz Biblije, koja je u mnogo cemu, ne samo u gej odnosima, nedorecena.

Sta, na primer, znaci "muska prostitucija"? Zar to nije ekvivalent zenskoj prostituciji, pri cemu se podrazumeva da se zena prodaje muskarcima? Po bibiliji proistice da je postupak zene kad se prodaje muskarcima prihvatljiv, ali ne i obrnuto?!

A ako se nigde ni u naznakam ne pominje Isusov stav o istoplnim odnosima, to samo moze znaciti dve stvari: ili je bio ravnodusan prema tome, ili je bio pozitivan prema tome, samo nije hteo ni on da se "eksponira"...

Lako je manipulusati nedorecenim citatima iz nedorecenih dela... RASTKO
beograd · 30.07.2011, 16:22
Poenta Biblije koju cini Stari i Novi zavet je ljubav i vera. Ako iskreno ljubis (volis) cinis dobro,ma ko to bio (musko ili zensko) ,a svako ko cini ugodna dela Bogu je mio. I sami apostoli su se odricali i sablaznjavali Gospoda ( Petar se odrekao Hrista pre nego sto ce petao zapevati pred njegovo Raspece)i nisu verovali u njegov Vaskrs dok im se nije ukazao...Pa ukoliko su oni kao Boziji predstavnici gresili i bi im oprosteno. Nije poenta sa kim si u krevetu,da li sam muskarcem ili zenom vec sta osecas u sebi, iskrenost ili laz.
Provincija,Srbija · 30.07.2011, 9:24
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi