Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Srpski ambasador na "ribanju" zbog gej parade

tanjug  ·  Nemačka  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 05. OCT 2012

Berlin pozvao srpskog ambasadora u Nemačkoj na razgovor zabrinut zbog zabrane Parade ponosa. Parada nije ulaznica u EU, ali Unija želi da se poštuju ljudska prava uključujući prava LGBT populacije, poručili predstavnici SAD, Velike Britanije i Švedske u Beogradu.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo veliku zabrinutost zbog zabrane Parade ponosa u Beogradu i tim povodom pozvalo je srpskog ambasadora u Nemačkoj u Ministarstvo na razgovor, saopštilo je Ministarstvo.

"Ne možemo da razumemo to što srpske vlasti nisu ni ove godine u stanju da garantuju bezbednost učesnicima Parade ponosa. Apelujemo na srpsku vladu da preduzme sve korake kako bi se manjinama garantovale osnovne slobode i prava, a tu spada naročito sloboda mišljenja i okupljanja", kaže se u saopštenju.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova navodi da je zaštita gradjana od diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije obaveza koja za Srbiju kao članicu Saveta Evrope proizlazi iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Zbog toga se od srpske vlade traži da svako kazni nasilje i pretnje prema pripadnicima LGBT populacije i vinovnike da privrede pravdi.

U saopštenju se navodi da je specijalni izaslanik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Nikolaus Graf Lambsdorf, na zahtev šefa diplomatije Gvida Vestervela, pozvao ambasadora Srbije u Nemačkoj u Ministarstvo na razgovor.

"Da bismo ovu zabrinutost i očekivanja pojasnili sa našim srpskim partnerom, Lambsdorf je pozvao ambasadora Srbije na razgovor", navodi se u saopštenju.

 

Vaši Komentari
Ma, ko su ti ambasadori ,ko je ta EU , koja Amerika ,Francuska,Nemacka,Engleska ,Italija ...ma ko su oni naspram nas koji smo NEBESKI NAROD , a do neba nije lako stici,zar ne ?
Prijepolje,08.10.12. · 08.10.2012, 8:59
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi