Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Srbija legalizuje gej brakove?

vesti-online.com  ·  Beograd  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 07. JUL 2011
Gej brakovi uskoro i u Srbiji?

Radna grupa Vlade Republike Srbije koja radi na novom Građanskom zakoniku razmišlja o priznavanju homoseksualnih brakova, i to tako što bi brak ubuduće bio definisan kao "zajednica dva lica", a ne isključivo muškarca i žene, pišu "Novosti".

Veća izjednačenost bračne i vanbračne zajednice, crkvenog i opštinskog venčanja, osnivanje Alimentacionog fonda, bolja zaštita dece od fizičkog kažnjavanja, nepotpuno usvojenje, legalizacija surogat majke.- samo su neki od predloga sadržanih u novom Građanskom zakoniku.


Ukoliko bi ovaj dokument prošao bez ikakvih izmena, porodični odnosi bi bili regulisani mnogo detaljnije nego važećim Porodičnim zakonom. Međutim, i dalje je neizvesno kada bi stupio na snagu, jer se javna rasprava o nacrtu zakona očekuje najranije za osam meseci.

"Uradili smo dve trećine posla. Deo koji se odnosi na nasledno pravo završavamo u septembru, a u novembru i onaj koji se tiče stvarnog prava. Odmah potom biće održana javna rasprava", objašnjava Ratomir Slijepčević, sekretar Komisije za izradu Građanskog zakonika.

Ceo zakonik se, inače, sastoji iz tri celine, a u trećem delu koji se dotiče porodičnih odnosa, ispisano je čak 380 članova. Većina je prepisana iz važećeg Porodičnog zakona, ali ima i značajnih novina. A neke od njih bi čak "tražile" i promenu Ustava. To bi se dogodilo ako se usvoji predlog da ubuduće brak bude "iste težine" bez obzira na to da li ga je sklopio sveštenik ili matičar.

"U zakoniku ima i nekih radikalnih stvari, ali one su rezultat međunarodnih konvencija. Svet već prihvata takva rešenja, pa ćemo i mi",.dodaje Slijepčević.

I vanbračna zajednica bi mogla biti gotovo sasvim izjednačena u pravima i obavezama sa bračnom, osim što u Komisiji postoji dilema da li da se uvede i njena obavezna registracija.

Vesti Online

Vaši Komentari
Pa hvala dragom Bogu da je i nasima doslo iz d..eta u glavu! Red je da i mi zivimo ko i sav normalan svet...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 07.07.2011, 0:37
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi