Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Sport, transrodne osobe i Amerika: Na Floridi donet zakon koji zabranjuje transrodnim sportistima da se bave ženskim spo

www.bbc.com/serbian  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 06. JUN 2021
CeCe Telfer, koja je tri sezone nastupala za muški univerzitetski atletski tim, a od 2018. godine je u ženskom timu. Foto NVAA

Florida je jedna od poslednjih američkih država u kojoj je zabranjeno transrodnim devojkama i ženama da učestvuju u ženskim sportovima u državnim školama i fakultetima.

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je zakon u utorak.

Prema zakonu, žene i devojke moraju da igraju u timu pola koji im je naveden u krštenici.

LGBT aktivisti su ovaj potez osudili, rekavši da je „diskriminatorni", a predstavnici jedne grupe najavili su i tužbe.

„Verujemo da je veoma važno da se sačuva integritet takmičenja", rekao je Desantis kada je potpisao zakon u Hrišćanskoj školi u Džeksonvil sitiju.

„Mi ćemo se baviti biologijom, a ne ideologijom kada je sport u pitanju".

Šta kaže zakon?
Prema zakonu Floride, pol sportiste je onaj koji je naveden u zvaničnom dokumentu pri rođenju.

Zakon o pravičnosti u ženskom sportu kaže da sportski timovi za devojke i žene „možda neće primati studente muškog pola".

Nije jasno da li sada sve sportistkinje moraju da pokažu rodni list pre nego što ih prime u tim.

Zakon ne zabranjuje sportistkinjama da igraju u muškim timovima.

Takođe, zakon dozvoljava studentima da preduzmu pravne korake protiv škole ukoliko se osećaju ugroženo, odnosno ukoliko ih je taj čin lišio mogućnosti da treniraju.

Oni koji podržavaju zakon kažu da transrodne sportistkinje imaju prednost, jer su po rođenju muškarci.

Ali kritičari kažu da je ovaj zakon nepotreban i da diskriminiše.

Zakon će se primenjivati u srednjim školama, fakultetima i univerzitetima kada stupi na snagu 1. jula.

Kakve su reakcije do sada?
Zvaničnik države Florida Karlos Smit, demokrata koji se identifikovao kao latinohomoseksualac, govorio je o zakonu, rekavši da je „užasan".

„To potpiruje transfobiju i izlaže ranjivu decu riziku bez ikakvog razloga", napisao je na Tviteru.

Drugi demokrata Ševrin Džonesit kritikovao je, kako je nazvao „uvredljiv" trenutak, jer je zakon potpisan 1. juna, odnosno prvog dana Meseca ponosa, godišnje proslave LGBT zajednice.

Ali Keli Stargel, republikanska državna senatorka koja je podržala zakon, odbacila je kritike da je zakon diskriminatoran.

„Ovaj zakon se odnosi na činjenicu da žene mogu bezbedno da se takmiče, da imaju mogućnosti i da budu fizički u stanju da se istaknu u sportu za koji su trenirale i pripremale se", rekla je Stargel.

Iz grupe koja brani LGBT prava, kampanje za ljudska prava (HRC) kažu da će tu meru osporiti na sudu.

„Guverner Desantis i zakonodavci Floride donose zakone na osnovu lažne, diskriminatorne premise koja stavlja na kocku sigurnost i dobrobit transrodne dece", rekao je predsednik grupe Alfonso Dejvid.

„Transrodna deca su deca, transrodne devojke su devojčice. Kao i sva deca, oni zaslužuju priliku da se bave sportom sa prijateljima i budu deo tima".

Ovaj zakon na Floridi usledio je kada je, prvog dana mandata na mestu predsednika, Džo Bajden potpisao izvršnu naredbu, a čiji je cilj da spreči diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

U pokušaju da naredbu učini trajnijom, američki Predstavnički dom usvojio je Zakon o ravnopravnosti - koji se smatra najpro-LGBT zakonom u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je pozvao poslanike u Kongresu da donesu zakon o ravnopravnosti kojim je obeležen početak Meseca ponosa.

Ali bez republikanske podrške, malo je verovatno da će Senat verovatno usvojiti zakon.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi