Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Region

Slovenački istopolni parovi će pred matičare od februara sledeće godine

crol  ·  slovenija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 25. JUL 2016

Nakon trnovitog puta koji su do ozakonjenja svojih veza prošli slovenački istopolni parovi, do prvih sklapanja životnih partnerstava deli ih još sedam meseci.

Podsetimo, Slovenija je u martu 2015. uverljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost postavši 21. zemlja sveta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istopolne parove. No, veselje nije dugo trajalo, jer je inicijativa Za otroke gre odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, dakako, pod parolom "zaštite dece", između ostalog.

U tome su uspeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u decembru iste godine 63 posto izašlih biračica i birača izjasnilo kako je protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Odbijen još jedan referendum

Međutim, u aprilu ove godine dogodio se novi obrt, kad je na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je na kaju usvojen s 54 glasa "za" i 15 "protiv". Oponenti su, očekivano, tvrdili kako je time "izigrana volja birača", a podneli su i amandman kojim se državnim službenicima i matičarima treba omogućiti prigovor savesti iz "ličnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga", on nije prihvaćen.

U međuvremenu je krenula inicijativa za još jedan referendum kojim se trebalo odlučivati o šest zakona, među kojima je bio i Zakon o životnom partnerstvu, no Ustavni sud je to odbio.

Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. maja 2016., a počeće se primenjivati od kraja februara 2017. On je identičan onom hrvatskom: istopolni parovi dobijaju sva prava iz braka, osim usvajanja dece i medicinski potpomognute oplodnje.

Odluku Ustavnog suda i konačan rasplet situacije pozdravila je slovenačka LGBT organizacija DIC LEGEBITRA koja je u saopštenju za medije kazala kako taj zakon ne donosi potpunu jednakost, ali predstavlja korak prema većoj jednakosti za istopolne parove.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi