Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Slovenačka vlada i parlament odbacili zahtev za raspisivanje referenduma

agencije  ·  slovenija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 27. MAR 2015

Slovenačka vlada je protiv referenduma o već prihvaćenom Zakonu kojim se izjednačavaju prava istopolnih i heteroseksualnih zajednica. To bi, piše ljubljansko Delo, bilo u suprotnosti sa Ustavom i podsticalo na neravnopravnost po polnoj orijentaciji.

Vlada je, naime, u četvrtak odlučila da ne podrži održavanje referenduma, a kao obrazloženje navedeno je više dosadašnjih odluka Ustavnog suda koje su sugerisale izjednačavanje prava istopolnih zajednica sa pravima heteroseksualnih zajednica, te da jednak tretman osoba istopolne orijentacije nalažu Ustav i evropska konvencija o ljudskim pravima.

Protiv i parlament

Ono što se 2013. nisu usudili uraditi Vlada Zorana Milanovića i Hrvatski sabor, učinio je slovenački parlament. Juče su slovenački poslanici s 53 glasa za i 21 glasom protiv odbili raspisati referendum o izmenama i dopunama Zakona o braku i porodičnim odnosima te time i zaustavili prikupljanje potpisa za takav referendum.

Podsetimo, Slovenija je početkom ovog meseca odlukom parlamenta izjednačila sva prava istopolnih parova s heteroseksualnim.

Matej Tašner Vatovec iz Združene levice kazao je kako se uvođenjem bračne jednakosti eliminiše neustavno stanje sistemske diskriminacije u području ljudskih prava, te da u parlamentu ne mogu učiniti ništa drugo nego zaključiti da referendum ne treba dopustiti, javlja RTV Slo.

Podsetimo, ubrzo nakon izglasavanja bračne jednakosti u Sloveniji, koalicija konzervativnih organizacija "Za otroke gre" predala je u parlament peticiju s više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma o zakonu o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima, takođe, uz  podršku Katoličke crkve, a podržale su ih i Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica Slovenije.

Prikupljanje potpisa za referendum o braku otpočelo je u ponedeljak, no današnjom odlukom parlamenta, čitava je akcija zaustavljena.

Inicijatorima referenduma preostalo je jedino da se obrate Ustavnom sudu, što će i učiniti, a javnosti su se već obratili saopštenjem u kome odluku parlamenta nazivaju "neustavnom i protivzakonitom".

 

Vaši Komentari
Dok stanovnistvo Srbije stoji na rubu egzistencije SPC po Sloveniji lobira i trosi pare na slovenacke zakone. Zasto ta sredstva nisu potrosena recimo za pomoc Srbima na KiMu? Cutalica LGBTIQ organizacija Srbije nanova i nepogresivo upire prst na nesposobnost i korumpiranost aktivisticke elite u Beogradu.
Dedinje, Srbija · 27.03.2015, 21:23
Tako se to radi. BRAVO za Sloveniju, BRAVO za Slovenacku Vladu i Parlament. SVe najbolje, od srca.
BG1 · 27.03.2015, 11:58
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi