Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Skandalozna presuda Evropskog suda za ljudska prava

queer.hr  ·  Strazbur  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 17. MAR 2012

Najnovija presuda Evropskog suda za ljudska prava šokirala je LGBT aktiviste i LGBT osobe širom Evrope.

Naime, podnositeljke zahteva su dve žene koje su u istospolnoj vezi te je jedna partnerka htela usvojiti biološko dete druge partnerke, ali Evropski sud za ljudska prava u svojoj presudi istakao je kako, iako im matična zemlja nije dopustila usvajanje, nema povrede člana 14. koji zabranjuje diskriminaciju niti člana 8. koji garantuje pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Sud je obrazložio kako smatra da se pravna situacija podnositeljki zahteva ne može uporediti s pravnom situacijom bračnih parova te da nisu primećene nepravilnosti u samom načinu ophođenja s podnositeljkama radi njihove seksualne orijentacije. U prigovoru na donesenu odluku istaknuto je kako osobe u raznopolnim zajednicama mogu prevazići probleme kod usvajanja tako da stupe u brak dok podnositeljkama zahteva takva mogućnost nije data.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi