Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Širom sveta sećanja na žrtve transfobije

queer.hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 20. NOV 2012

The Transgender Day of Remembrance je još jedan u nizu relativno mladih ali perspektivnih datuma koje LGBT zajednica obeležava, tačnije i konkretnim akcijama uglavnom u zapadnim zemljama no neprimećeno neće proći u velikom delu sveta. Njegov datum je danas, 20. decembar, a posvećen je sećanju na sve koji su ubijeni zbog transfobije; po prvi put 1999. u znak sećanja na Ritu Hester za koju je održana šetnja sa svećama u San Francisku. Ubistvo, koje poput brojnih ubistava trans osoba, do danas nije rešeno.

Iako žrtve kojih se prisećamo na ovaj datum nisu sve nužno transrodne ili transseksualne, već se nalaze u različitim i raznovrsnim spektrima rodnog identiteta i izražavanja, svaku od njih karakteriše upravo nasilje zbog toga. Širom sveta ubistva trans osoba najbrutalniji su dokaz mržnje i predrasuda koje prema njima još uvek preovladavaju; a tokom prošle decenije je, prema podacima svaki mesec ubijena ili preminula bar jedna trans osoba od posledica napada. Medijski natpisi dokazuju da se ovaj broj zapravo uopšte ne smanjuje. Naime, Trans Murder Monitoring projekat izveštava kako je od 2008. ukupno bilo 755 prijava ubistava u 51 zemlji.

Glavni cilj je podići javnu svest o zločinima iz mržnje prema trans osobama, posebno u mainstream medijima koji uveliko ignorišu problem ili o njemu izveštavaju senzacionalistički. Zbog nepostojanja konkretnih inicijativa i želje da se ovi zločini reše mnogi od slučajeva ostaju zaboravljeni u fiokama. Osim toga, dan se obraća i svima koji poznaju trans osobe: decu, kćeri, roditelje, prijatelje, momke i devojke.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi