Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Senat SAD usvojio zakon o gej pravima

tanjug  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 05. NOV 2013

Američki Senat usvojio zakonski predlog kojim se zabranjuje diskriminacija na radnom mestu u odnosu na seksualnu orijentaciju ili na rodni identitet, Kongres na potezu

Američki Senat u kome demokrate imaju većinu, usvojio je zakonski predlog kojim se zabranjuje diskriminacija na radnom mestu u odnosu na seksualnu orijentaciju ili na rodni identitet, što je prvi korak za usvajanje takvog zakona na federalnom nivou.

Zakon je prošao tankom većinom od 61 glasa za i 30 protiv (bilo je neophodno da 60 od 100 senatora glasa za), pošto su i sedmorica republikanaca podržala ovakvo rešenje.

Ipak, Rojters primećuje, da se teško može očekivati da Predstavnički dom Kongresa gde većinu imaju republikanci pre sledećih izbora koji su za godinu dana, izglasa zakon koji se tiče seksualne orijentacije na radnom mestu.

Uticajna vašingtonska konzervativna lobistička grupa "Heritidž ekšn" (Heritage Action) ocenila je da se na ovaj način povećava učešće vlasti u sferi radnog zakonodavstva i ugrožavaju religijske slobode.

Svoje protivljenje je istakla i američka Konferencija katoličkih biskupa, zato što zakon predviđa i podršku gej brakovima, kojima se Katolička crkva protivi.

Bela kuća je dala punu podršku ovakvom rešenju, pri čemu britanska agencija podseća da američko izborno telo čini oko pet odsto gej, lezbejki I biseksualaca, koji su prema istraživanjim na prošlim predsedničkim izborima u tri četvrtine slučajeva glasali za Baraka Obamu.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi