Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Sarajevski otvoreni centar izdao priručnik za novinare

queer.hr  ·  Sarajevo  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 20. NOV 2012

U ediciji Ljudska prava Sarajevskog otvorenog centra u saradnji sa ILGA-Europe objavljena je publikacija koju je priredila Lejla Huremović, pod naslovom "Izvan četiri zida. Priručnik za novinarke i novinare o profesionalnom i etičkom izveštavanju o LGBT temama".

Ovaj priručnik ima za cilj olakšati pristup informacijama o LGBT temama , u nadi da će doprineti boljem i afirmativnijem izveštavanju. Pored uvodnih reči, ovaj priručnik daje uvid u najvažnije oblasti koje su direktno vezane za LGBT osobe i njihov život, pravna pitanja medija i njihovog rada, analizu dosadašnjeg pisanja o LGBT temama, te mnogo korisnih linkova.

Sarajevski otvoreni centar u sledećoj godini planira raditi seminare sa novinarima/kama, te će ovu i još najavljenih publikacija koristiti za njihovu edukaciju. S druge strane, ove publikacije donose i pregršt informacija koje mogu biti zanimljive LGBT osobama koje žele znati više o medijskom izveštavanju o LGBT temama u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Svi zainteresovani/e za ovu besplatnu publikaciju mogu se javiti na e-mail adresu lejla@soc.ba kako bi dobili/e primerak.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi