Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Saopštenje za javnost povodom diskriminatornog govora pop pevača Željka Joksimovića, sudije X Factor Adria

Gayten-LGBT  ·  Beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. NOV 2013

Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, najoštrije osuđuju sinoćnje ponašanje jednog od sudija u emisiji X Factor Adria, koje se emituje na kanalu televizije Pink.

U rijaliti emisiji takmičarskog karaktera koja je emitovana 5. novembra, pop pevač Željko Joksimović pokazao je osnovno nepoštovanje prema takmičarki koja se identifikuje kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim - Fifi (22), iskazao najpre nepoštovanje, zatim nevericu i gađenje i na kraju diskreditovanje nje kao takmičarke na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pevačkih sposobnosti (Joksimović u jednom trenutku i kaže: „To se meni ne dopada... a dobro pevaš"), što se može videti na snimku:

http://www.transserbia.org/vesti/534-saopstenje-za-javnost-povodom-diskriminatornog-govora-pop-pevaca-zeljka-joksimovica-sudije-x-factor-adria

Željko Joksimović kao javna ličnost ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, i smatramo da krši Zakon o zabrani diskriminacije, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti.

Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju trans osoba u Srbiji, koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa. Do aprila 2013. je zabeleženo 78 slučajeva ubistva trans osoba u svetu, prema izveštaju Trans Murder Monitoring, organizacije Transgender Europe (TGEU), objavljenog na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO). http://transserbia.org/vesti/260-zabelezeno-78-slucajeva-ubistva-trans-osoba-2013-sakacenja-takodje-cesta-260 Podsećamo i na svirepo ubistvo Darka Vujanovića iz juna ove godine u Beogradu, http://transserbia.org/vesti/271-saopstenje-povodom-hapsenja-osumnjicenog-za-ubistvo-darka-vujanovica.

Očekujemo brzu i efikasnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i reakciju Radiodifuzne agencije, ali i javno izvinjenje pop pevača Željka Joksimovića i televizije Pink.

 

Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava,
Saopštenju se pridružuje i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava
U Beogradu, 6. Novembra 2013.

 

Vaši Komentari
znate kako se kaze!kad neznas kako da mu pridjes ti ga napadni najgori pederi su bas takvi kao sto je zeljko joksimovic u braku!a traze decake hehe,smeta mu trandza a nesmeta mu da cupa obrve sam sebi ili mu ih cupa zena hehe
pozarevac · 08.11.2013, 11:36
Željko je jedan nekulturan, neobrazovan, perfidan i krajnje licemeran čovek koji veoma loše glumi Simon-a Cowell-a iz Britain's got talent.
Na čelu mu piše da je gay in the closet, što u ovoj situaciji sve i objašnjava.
Sada mi je žao što sam za takvu ličnost navijao u Evroviziji. Jadan je.
Kragujevac · 07.11.2013, 15:03
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi