Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Samo dve javno deklarisane LGBT osobe u Crnoj Gori

tanjug  ·  Crna Gora  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. FEB 2012

Diskriminacija LGBT populacije u Crnoj Gori i dalje je prisutna na svakom koraku, ocenio je danas zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i poručio da je ključno da pripadnici te populacije razviju poverenje u nadležne institucije.

On je, na konferenciji o položaju pripadnika LGBT populacije, koju je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa misijom Saveta Evrope u Crnoj Gori, kazao da ne misli da Crna Gora zaostaje za drugim članicama te organizacije po pitanju zaštite LGBT prava.

Prema izveštajima Saveta Evrope, Crna Gora nije specifična u odnosu na druge zemlje, ali moram da kažem da su pripadnici LGBT i dalje diskriminisani, odnosno da je diskriminacija prisutna na svakom koraku, naveo je Baković.

On je ukazao da se po broju pritužbi ombudsmanu, policiji i tužilaštvu, ne može suditi o realnom stanju jer bi se, kako je naveo, stekao utisak da je stanje idealno, iz razloga što je broj pritužbi jako mali.

"Realno stanje, međutim, nije tako. Imamo samo dve javno deklarisane LGBT osobe u Crnoj Gori i to je značajan pokazatelj. Ne treba biti preterano pametan da se zaključi zašto ostali i dalje žive u senci zato što nema poverenja u institucije sistema", kazao je Baković.

Savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić kazao je da generalna percepcija crnogorske javnosti nije naklonjena LGBT tematici.

"Ali, danas je bolje nego što je bilo juče, a sutra će biti bolje nego što je danas", kazao je on.

Izvršni direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević kazao je da LGBT populacija ne traži nikakve povoljnosti ni drugačiji tretman, već samo tolerantnost, prihvatanje i pravo na dostojanstven život. Dozvolite nam da dišemo punim plućima i ne stidite nas se zbog naše različitosti, apelovao je Cimbaljević.

 

Vaši Komentari
jedna je moja ;)
usa · 04.02.2012, 20:49
Pa kad je takav slucaj u Hrvatskoj,a pogotovu u Srbiji sta ocekivati od Crne Gore.Medjutim,ja verujem i u to sam siguran da ce se stanje LGBT osoba u Crnoj Gori tako poboljsati da ce nam oni u Srbiji natrljati nos.
Prijepolje,02.02.12. · 02.02.2012, 12:45
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi