Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Istorija

"Same-Sex Unions in Premodern Europe", fasicnantna i kompleksna istorija homoseksualnosti u srednjovekovnoj Evropi

Odabrao: JM  ·  Dodato: 19. APR 2020
Sveti Sergej i Sveti Bahus

Džon Bosvel je bio istoričar katoličanstva i profesor na čuvenom Univerzitetu Jejl, u svojoj knjizi je trvrdio da je crkva u srednjovekovnoj Evropi tolerisala brak dva muškarca, a da su se homoseksualci mogli venčati u crkvi.

Bosvel nije krio svoju homoseksualnost, a pre pre nego što je 1994. godine preminuo, objavio je knjigu "Same-Sex Unions in Premodern Europe". Bila je to najjača odbrana njegove teorije u kojoj je tvrdio je crkva često "sprovodila ceremonije ulaska dvojice muškaraca u zajedničku zajednicu".

Bosvel je tvrdio da su grčki pravoslavci u desetom i 11. veku zvanično blagosiljali "istopolne zajednice". Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred "sklapanja braka" između dvojice svetaca iz IV veka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist po svemu sudeći kao "pronubus", ili "stari svat". Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Jedna od zabeleženih reakcija na Bosvelovu knjigu prilikom njenog izlaska iz štampe je bila i sledeća: "Nema sumnje da je profesor Bosvel pronašao zapise koji svedoče o ceremonijama zajedništva dvoje ljudi, ali slika koju on daje je vrlo kompleksna, iako je fascinantna".

Francuski nedeljnik "Nuvel opservater" je svojevremeno kao kontratezu objavio da su u Francuskoj postojali takozvani ugovori o bratimljenju, kojima su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno deliti "hleb, vino i buđelar". Isto tvrdi i Crkva, koja je teorijom o bratimljenju pokušala da demantuje Bosvela.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi