Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

SAD: Nijedna država ne može da spreči gej brak

agencije  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 27. JUN 2014

Američki savezni Apelacioni sud saopštio je danas da nijedna savezna država u SAD ne može da spreči homoseksualni brak.

Tročalno sudsko veće Apelacionog suda navelo je da je država Juta, koja je u decembru zabranila sklapanje homoseksualnih brakova, prekršila američki Ustav. Veće je potvrdilo raniju odluku nižeg suda koji je poništio zabranu u Juti. Država Juta ima pravo da uloži žalbu na odluku.

Apelacioni sud se još nije izjasnio o istoj zabrani u drugoj američkoj državi Oklahomi. Američki Vrhovni sud je u junu prošle godine potvrdio pravo homoseksualaca na sklapanja braka i priznao im socijalne beneficije.

Međutim, homoseksualni brak je zabranjen u 30-ak američkih država. Najkonzervativnija je Arizona, koja je nedavno donela zakon koji dozvoljava trgovcima i hotelijerima da odbiju da usluže homoseksualne parove. Pristalice tog zakona su ga nazvali "Nema torte za homoseksualce" (No cake for gays).

Republikanci, koji čine većinu u Arizoni, naveli su da su doneli zakon zabrinuti za trgovce-protivnike homoseksualnog braka. Oni su naveli primer iz susedne države Novi Meksiko, gde je fotograf Ilejn Hagenin odbila da slika venčanje dve lezbijke, pa je tužena sudu zbog diskriminacije.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi