Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

SAD korak bliže legalizaciji gej brakova

vesti-online.com  ·  SAD  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 24. FEB 2011

Američka administracija je odlučila da više ne brani ustavnost saveznog zakona kojim se brak definiše isključivo kao zajedinica muškarca i žene.

Ministar pravde Erik Holder izjavio je da se u kongresnoj debati, kada je taj zakon usvojen pre 15 godina, bilo više "izraza moralnog neodobravanja homoseksualaca u njihovim intimnim i porodičnim odnosima, posebno one vrste izraza zasnovanih na stereotipnom mišljenju i duhu" od kakvih Ustav treba da čuva građane.

Istraživanja pokazuju podeljenost američkog javnog mnjenja o pitanju gej brakova, a rezultati često zavise od načina na koji je pitanje postavljeno, iako je trend da podrška postepeno raste.

Anketa "Asošijeted presa" u avgustu prošle godine pokazala je da 52 odsto Amerikanaca smatra da bi savezna vlada trebalo pravno da prizna brakove osoba istog pola, a 46 odsto je protiv toga.

Druga anketa, koju su sproveli TV kanal "ABC Njuz" i "Vašington post", pokazala je da je podrška legalizaciji gej brakova od 2003. do 2010. godine porasla sa 37 na 47 odsto.

"Pravni pejzaž se uveliko promenio u poslednjih 15 godina", rekao je Holder i podsetio da je Vrhovni sud proglasio neustavnim zakone kojim je homoseksualnost bila kriminalizovana, kao i da je ukinuta zabrana služenja u vojsci licima koji ne prikrivaju takvu seksualnu orijentaciju.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da predsednik Barak Obama još nema formiran stav o gej brakovima, ali da se uvek lično protivio postojećem zakonu, smatrajući ga "nepotrebnim i nefer".

Prema njegovom mišljenju, taj zakon da ne ispunjava rigorozne standarde prema kojima sudovi sa opreznošću gledaju na zakone usmerene protiv diskriminisanih manjinskih grupa.

Vesti Online

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi