Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Ružić: Sudski goniti one koji prete nasiljem

tanjug  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 03. APR 2014

Ministar bez portfelja u tehičkoj vladi zadužen za evropske integracije, Branko Ružić, osudio je danas pretnje smrću članovima Gej-strejt alijanse i poziv na nasilje protiv aktivista nevladine organizacije Žene u crnom, ističući da se svaki vid nasilja, a ponajviše pozivi na ubijanje, moraju dovesti do sudskog epiloga.

Sa tom praksom se može prestati jedino doslednom primenom prava i stalnim ukazivanjem na pravo svakog čoveka da bude jednako tretiran i zaštićen pred zakonom kao i velika većina koja misli ili oseća drugačije. Ako pojedinac ili bilo koja ranjiva kategorija našeg društva bude ugrožena u ostvarivanju svojih prava ili izražavanju svog mišljenja, sledeće na redu je nasilje prema svakom neistomišljeniku", upozorio je Ružić u izjavi dostavljenoj medijima.

U pomenuta dva slučaja, istakao je on, ne radi se samo o evropskim vrednostima, već o univerzalnim vrednostima koje su sadržane u Deklaraciji UN iz 1999. godine o braniocima ljudskih prava.

Oslanjajući se na ovu Deklaraciju, juna 2004. godine, i EU je, kako podseća Ružić, donela Smernice EU o braniocima ljudskih prava.

I Srbija je, naveo je Ružić, u svoj Ustav i zakone ugradila najsavremenije odredbe o zaštiti ljudskih prava koje poznaje savremeni svet, i bez njihove dosledne primena prava čoveka i građanina ostaju mrtvo slovo na papiru, a naše društvo ostaje bez vladavine prava.

"Poštovanje prava ne svrstava nas isključivo u red budućih članica EU, već civilizovanih i razvijenih društava, a smatram da nam je svima to prevashodni cilj. Država Srbija je dužna da obezbedi sigurnost svim svojim građankama i građanima, a naša je posebna obaveza da garantujemo bezbednost svim pojedincima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava", naveo je ministar Ružić.

 

Vaši Komentari
Dečko car.
Beograd · 03.04.2014, 13:46
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi