Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Ruski sud proglasio zabranu održavanja Prajda nezakonitom

q.hr  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. APR 2014

Šest sudija Regionalnog suda u Kostromi u zapadnom delu Rusije presudilo je kako je zabrana prozesta zbog kršenja LGBT prava na osnovu zakona koji zabranjuje ‘gej propagandu' bila protivzakonita.

Odluka suda, objavljena danas (4. aprila), smatra se najvećom pobedom ljudskih prava u Rusiji do sada.

Predsedništvo Regionalnog suda u Kostromi, najvišeg suda u regiji, presudilo je kako nije bilo zakonskog opravdanja za zabranu dva protestna skupa iz juna prošle godine protiv izglasavanja ruskog anti-gej zakona.

Šest sudija čulo je svedočenja LGBT aktivista Nikolaja Aleksejeva i predstavnika lokalne samouprave koja je izdala nezakonitu zabranu.

Advokati koji su se borili za zabranu protesta tvrdili su kako bi zakazani skup ‘promovisao ne-tradicionalne seksualne odnose' što je protiv zakona izglasanog u junu.

Međutim, sud je presudio kako LGBT osobe imaju pravo na zaštitu od diskriminacije i na slobodu izražavanja.

Odmah po izricanju presude Aleksejev je najavio kako će poslati gradskoj samoupravi u Kostromi novi zahtev za održavanje protestnog skupa.

Dodao je: "Ovo je naša najveća pobeda u okviru ruskog pravosudnog sistema".

Kazao je i kako namerava tužiti državu za naknadu štete zbog materijalne i nematerijalne štete koju je pretrpeo zbog kršenja ljudskih prava od strane države.

Aleksejev smatra i kako će zakon o zabrani ‘gej propagande' jednog dana biti ukinut budući da Rusija ne može odbraniti njegovu zakonitost na sudu.

 

Vaši Komentari
Putin moze da se ponasa kao car i tretira clanove LGBT zajednice Rusije kao kmetove na svom imanju ali cinjenica ostaje da je Rusija po drzavnom uredjenju Republika i naravno da ce sud da podrzi ustavno uredjenje a ne autokratsko ponasanje njenog predsednika i dume. Pitanje ostaje zasto mi u Srbiji oklevamo da resimo svoj status?
Dedinje, Srbija · 05.04.2014, 0:40
svaka cast sudijama u Kostromi na hrabrosti. Heroji su.
BG1 · 04.04.2014, 23:19
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi