Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Rusija izgubila na sudu i plaća odštetu zbog homofobije!

Q.Hr  ·  Rusija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 29. NOV 2012

Međunarodna komisija pravnika i ILGA-Europe pozdravili su istorijsku odluku Odbora za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama u slučaju Irina Fedotova protiv Ruske Federacije, koja je objavljena 19. novembra od strane Odbora.

Vrlo smo zadovoljni s pogledom Odbora na ovaj slučaj, a posebno smo zadovoljni priznanjem da izražavanje javnog mišljenja i informacija o istopolnoj seksualnoj orijentaciji ne može biti ograničeno u ime javnog morala", poručio je Alli Jernow Viši pravni savetnik.

U 2009. godini Fedotova je stajala ispred škole držeći u ruci natpise "Homoseksualnost je normalna" i "Ja sam ponosna na svoju homoseksualnost" u ruskom gradu Ryazanu u kome je na snazi zakon identičan onom u St. Petersburgu. Naime, zabranjene su "javne akcije usmerene na LGBT propagandu među maloletnicima." Uhapšena je i osuđena te joj je naređeno da plati kaznu od 1500 rubalja.

Fedotova se prvo žalila Okružnom sudu, a potom i Ustavnom koji je presudio da zabrana davanja informacija koje su "štetne za zdravlje, moral i duhovni razvitak, kao i formiranje perverzne koncepcije o jednakim društvenim vrednostima tradicionalnih i netradicionalnih porodičnih odnosa" nije kršenje slobode govora.

No, Odbor za ljudska prava presudio je da je Rusija prekršila njena prava na slobodu izražavanja i slobodu od diskriminacije jer ta su prava zajamčena članovima 19. i 26. Međunarodnog sporazuma o građanskim i političkim pravima.

"Odluka je posebno važna jer obrće poziciju Odbora od1982. godine kakvu su imali u slučaju Hertzberg protiv Finske, koja je podržavala zabranu sličnu ovoj u Fedotova slučaju", dodao je Jernow.

Rusiji je naloženo da isplati Fedotovoj odštetu, kao i da se zakoni prilagode odredbama u Sporazumu o građanskim i političkim pravima. Zakon u Ryazanu prvi je izglasani zakon koji zabranjuje LGBT-propagandu, a osim u Ryazanu, zakon je i na snazi u St. Petersburgu, a nedavno ni kraljica popa Madonna nije bila pošteđena primene ovog zakona, no zahvaljujući razumnosti suda, nije osuđena.

U svojoj odluci, Odbor za ljudska prava naglasio je da ograničenja u svrhu javnog morala, koja su izvedena "od mnogih socijalnih, filozofskih i religijskih tradicija" se ne mogu temeljiti isključivo na jednoj tradiciji te da takva ograničenja "treba shvatiti u svetlu univerzalnosti ljudskih prava i načelu nediskriminacije", te su podsetili da "zabrana diskriminacije na temelju člana 26. obuhvata i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije."

Pozvali su Rusiju na razumne i objektivne kriterijume što se tiče tog zakona te naglasili kako je Fedotova "izražavala svoj seksualni identitet i tražila razumevanje istog" te je odluka Odbora pohvaljena od strane ILGA-Europe: "Nadamo se da će ova odluka poslati snažan signal Rusiji da preispita takve diskriminirajuće korake i napusti bilo kakve zakonske predloge kriminalizacije ‘LGBT propagande'", naglasila je Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-Europe.

Ova odluka Odbora za ljudska prava istorijska je prekretnica jer je direktna osuda zakona koji zabranjuje LGBT propagandu, a koji postaje sve popularniji i izvan granica Rusije (setimo se samo Mađarske). U Moskvi su nedavno odbacili predlog zakona vrlo sličnog onog u Ryazanu i St. Petersburgu, a u slučaju Madonna protiv St. Petersburga, sud je oslobodio pevačicu od bilo kakve krivice.

Možda će Rusija na kraju ipak postati bolje mesto za LGBT osobe. Ako ne samim odlukama Gradskih skupština, onda odlukama UN-ovog Odbora za ljudska prava.

Vaši Komentari
Ukoliko Putin ima nameru da predstavi Rusiju kao modernu drzavu onda svakako treba da se zauzme za postovanje sopstvenih gradjana, i da prestane definisati Ruse kao pecinska stvorenja kroz sudski sistem. Sto se tice Srbije i nas, Tomo Nikolicu, Rusiju drzati na sigurnoj distanci.
Dedinje, Srbija · 03.12.2012, 15:28
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi