Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Srbija

Rupe na plafonu, buđ, dotrajale cevi na Odeljenju za HIV Klinike za tropske i infektivne bolesti

nova ekonomija  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 12. FEB 2017

Pacijenti leže u krajnje nehumanim uslovima, otpada malter sa zidova nabreklih od vlage i popucalih zbog temelja koji tonu. U nekim sobama su vidljive velike rupe na plafonu, proviruju grede, trska i slama od koje su svojevremeno građeni plafoni. Dotrajale cevi, buđ u kupatilima.

Uslovi za zaposlene nisu ništa bolji, u njihovoj čajnoj kuhinji se krune zidovi izjedeni vlagom. Njihov toalet je u očajnom stanju.

Ovo je slika Klinike za Infektivne i tropske bolesti, koja se nalazi u sklopu Kliničkog centra Srbije. Zgrada gde se leče najteže oboleli pacijenti - HIV odeljenje, datira iz 1926. godine. Građena je tada, prema tadašnjim potrebama za infektivne bolesti, paviljonskog tipa, koje su u međuvremenu više puta dorađivane. Odeljenje za lečenje HIV-a ima 16 postelja.

Pre godinu dana ovo odeljenje je renovirano, odnosno promenjeni su prozori i vrata, ali ne više od toga. Bilo je i obećanja da će se nastaviti sa renoviranjem odeljenja. Međutim, renoviranje je obustavljeno nakon obnove samo dva boksa za pacijente, jer je došlo do totalnog urušavanja zidova.

Službeni ulaz na HIV odeljenje liči na ulazak u ruševinu koja se jedva drži. Sa svoda ispred ulaza otpao je malter i ostale su ogoljene grede i crep star 90 godina. Grede ne ulivaju nikakvo poverenje, tako da je ulazak u kliniku koji koriste lekari i bolničko osoblje pravi rizik.

Spolja se vidi da upravni deo zgrade tone. U pukotine duž zidova uvukla se vlaga, a spoljni zid je potklobučen, ruiniran u visini do dva metra od zemlje. Zidovi su u tako lošem stanju da iz njih bukvalno ispadaju cigle. Popucao je pod u unutrašnjem hodniku. Tragovi vlage i oljuštenog maltera postoje i na svim unutrašnjim zidovima, mada su najvidljiviji ispod prozora.

Jedan od pacijenata kaže da za dva meseca, koliko leži na HIV odeljenju, niko od nadležnih nije obišao odeljenje ili se interesovao za uslove u kojima pacijenti leže. Zaposleni su nemoćni. Uglavnom im stižu obećanja da će uslovi biti poboljšani. Obećanja nisu makla dalje od televizora.

Premijer Srbije je pre tri, pre dve i prošle godine najavio rekonstrukciju i renoviranje svih zdravstvenih ustanova. Ponovio je isto obećanje i pre dve nedelje najavljujući istorijska ulaganja kakvih nije do sada bilo. Premijer je u medijima izjavio da je 2017. godina za „zdravljenje zdravstva, te da su radovi u novom Kliničkom centru Niš pri kraju, da će se u Beogradu graditi i nova zgrada Univerzitetske dečije klinike, planirano je da se renovira Kliničko bolnički centar Zemun-pedijatrija, Bežanijska kosa, Dedinje. Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu nije ni pomenuta.

 

Vaši Komentari
Šta da kažem ..nije mi potrebno ovo da čitam ,ali neka čitaju oni koji ne znaju kako ova ustanova izgleda. Ja znam ,jer mi je prijatelj ovde ležao i nažalost završio ,čini mi se , više u mukama strašnog izgleda ove bolnice ,nego od bolesti.Toliko.
Prijepolje ,14.02.17. · 14.02.2017, 8:22
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi