Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija

Lezbejska egzistencija Romkinja


Pre nekoliko godina je na ovom sajtu objavljen članak o najdiskriminisanijoj društvenoj grupi u Srbiji, a to su upravo bile Romkinje lezbejke. Pitanje je koliko su stvari od onda krenule na bolje. U jednoj rečenici navodi se diskriminacija unutar lezbejske zajednice od strane „belih" lezbejki. U dosadašnjem razgovoru sa ljudima unutar LGBT zajednice uglavnom nisam primećivao netrpeljivost prema gej Romima i Romkinjama, ali je ona, nažalost, ipak bila koliko-toliko prisutna, uz navodjenje uobičajnih predrasuda.

Izvinjavam se što skrećem sa teme, ali moram da skrenem pažnju da ovakav vid diskriminacije unutar naše zajednice nije jedini i da je to dodatni problem. Kolika je zapravo diskriminacija jednih pripadnika LGBT zajednice prema drugim?

Navodim svoja iskustva.

- Tokom čatovanja sa momkom iz Niša :
"Možemo da se upoznamo kada budeš dolazio za Niš, ali ja sam Rom. Ako ti je to problem odmah mi reci, jer ni ja ne želim probleme!"

- Novosadjanin o gejevima i lezbejkama iz unutrašnjosti:
"Svi vi iz Niša, Leskovca, Vranja, Zaječara i ostalih sela u zapadnoj Srbiji (?) ste nebitni i ne bih vas pipnuo ni motkom."

- U virtuelnoj gej sobi na sajtu sa konferencijskom (video) vezom:
Korisnik 1: "Biseksualci su dno i ljigavi su."
Korisnik 2: "Čak i oni neoženjeni."
Korisnik 3: "Pogotovu oni."
Korisnik 4: "Mrzim i takve."

- Na čatu koji funkcioniše u okviru ovog sajta:
Korisnik 1: "Ćao, je'l ima nekog iz Jagodine?"
Korisnik 2: "Nema! Ma, šta hoćes bre, ko će tebe da j... u toj selendri! Pametni pederi tamo više ne žive."
Zaječar · 02.12.2014, 12:22
Manjine u Srbiji su u zestokoj opresiji decenijama unazad i vecito pitanje je kako srbijanske institucije nameravaju da na to odgovore? Sta smo mi iz LGBTIQ zajednice i srbijansko drustvo u celini dobili odrzavanjem Bg Prajda 2014? Apsolutno nista. Pocetak moralne transformacije srbijanskog drustva i javna debata o polozaju LGBTIQ gradjana Srbije je ignorisana divljanjem LGBTIQ aktivista, politickih institucija i klerofasista. Romsko pitanje? Pa za to tek nije nikoga briga. Sramota u kakvo drustvo smo se srozali.
Dedinje, Srbija · 02.12.2014, 13:32


svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi