Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Radikali delili uvredljive plakate

B92  ·  Beograd  ·  Dodato: 20. MAR 2009
Poslanici radikala u Skupštini (Beta, arhiv)

Poslanici radikala delili su u Skupštini uvredljive plakate, na kojima je prikazan predsednik organizacije za gej prava Kvirija Boban Stojanović Zakon o zabrani diskriminacije i dalje izaziva burne reakcije u srpskom parlamentu.

Poslanici SRS-a za skupštinskom govornicom delili su plakate sa fotografijama Stojanovića. Na plakatima stoje natpisi u kojima se zakon o zabrani diskriminacije naziva "pederskim" i navodi da je Kvirija iz budžeta Srbije finansirana sa 256.500 dinara.

Osim u skupštinskoj sali, radikali su plakate delili i novinarima. Na plakatima se nalazi Stojanović u donjem vešu, ali i predstavljen sa bičem i u mantiji monahinje. Radikali su plakate dobli od desničarskih oranzacija - Udruženja "Naši" iz Aranđelovca i Pokreta 1389.

Poslanik SRS-a Aleksandar Martinović ocenio je da te fotografije vređaju Srpsku pravoslavnu crkvu i sve verujuće ljude.

"Ove fotografije dokaz su da se ovde ne radi o tome da zli i pokvareni fundamentalisti progone jadne i unesrećene homoseksualce, već da se vodi otvoreni rat protiv SPC i protiv svih tradicionalnih moralnih vrednosti", rekao je Martinović.

Na jednom od plakata navodi se da je Kvirija iz budžeta Srbije finansirana sa 256.500 dinara, uz naslov "Dok Srbe otpuštaju, pogledajte koga finansiraju Boris Tadić i Vlada Srbije".

Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnost Kvirija jeste nevladina organizacija i bavi se pravima manjinskih i marginalizovanih grupa. Ministarstvo kulture je iz budžeta delom finansiralo sajt Kvirije.

U Demokratskoj stranici navode da treba proveriti da li su fotografije autentične i da su oni potiv bilo kakvog vređanja osećenja crkve i vernika.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da je parlamanet mesto gde su sukobljavalju stavovi, a da su plakati "pitanje ukusa".

"Šta ja lično mislim u ovom momentu možda nije primereno da kažem, s obzirom na to da sam predsednik i onima koji su za takav način plasiranja političkih stavova, koji po mnogima nije primeren, i ovih drugih, koji to osuđuju", odgovorila je Slavica Đukić-Dejanović novinarima na pitanje da li su radikali prešli granicu pristojnosti kada su podelili pomenute plakate.

Polemika o zakonu o sprečavanju diskriminacije traje već danima. Vlada Srbije ranije je povukla predlog zakona na doradu zbog protivljenja tradicionalnih verskim zajednica.

Kvirija: Nastavak kampanje protiv zakona

Deljenje letaka sa fotografijama direktora Kvirije Bobana Stojanovića nastavak je kampanje protiv zakona o zabrani diskriminacije, saopštava ta organizacija.

Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti Kvirija najavio je da će preduzeti zakonske mere za kažnjavanje onih koji su delili letke na kojima su fotografije objavljene bez saglasnosti vlasnika i autora.

"Prikazivanje privatnih fotografija suprotno je tezi koju radikali ovih dana iznose za skupštinskom govornicom, da je homoseksualnost stvar privatnosti, i postavljamo pitanje zašto podržavaju zadiranje i preuzimanje privatnih fotografija sa privatnih profila na Internet", piše u saopštenju.

Kvirija navodi da prikazane fotografije nisu argument protiv zakona o zabrani diskriminacije, već dela umetničkih fotografa nastala u okviru različitih performansa.

Vaši Komentari
Grozni su,svi do jednog i ne samo oni-svi političari.Totalno su irelevantni i bolje bi nam bilo bez vlade uopšte,mogli bi sami. Ovako imamo parazite na grbači.
...Bg... · 21.04.2009, 14:51
Ti radikali su se smucili i bogu i ljudima!Svi su puni para do guse. Svi imaju stanove po stotinama kvadrata.Primanja da i ne govorim. I nista im ne valja. Najlakse se kriti iza crkve i verujucih ljudi.I tako se i smucila i crkva radi radikala i svih fasistickih stranaka koji se isto tako kriju iza ikonostasa.E,sto nece brze bolje biti izbori da ih narod slisti za uvek.Zato i ne pominju izbore ,otisli bi u proslost.Ovako vredjaj sve sto je normalno,pametno,kosmopolitski,zatim ako si protiv zlocina,ubijanja,masakra,logora.....sve je to zastitni znak onih koji u Skupstini lupaju,rokcu ,vicu ......sve smo trpeli pa i ovo nece dugo trajati,na srecu.
Prijepolje,26.03.09. · 26.03.2009, 15:38
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi