Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Racije u ruskim gej klubovima

www.blic.rs.  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 03. DEC 2023

Policija u Moskvi izvršila je raciju u nekoliko gej klubova, javljaju lokalni mediji, dan nakon što je Vrhovni sud Rusije odlučio da zabrani "LGBT pokret".

Posetioci kluba su nakratko zadržani i njihovi pasoši su fotografisani tokom racija u petak uveče, javio je Telegram kanal "Ostorožno Novosti", dok je jedan učesnik rekao kanalu da se plaši da će dobiti dugu zatvorsku kaznu.

Policija je saopštila da traga za drogom, a gradski zvaničnici za sada nisu komentarisali.

- Usred žurke, muzika je prekinuta, a policija je počela da ulazi u salone - rekao je jedan očevidac, dodajući da su na skupu u centru Moskve bili i stranci.

Tri kluba pretresena, policija tražila drogu

"Sota", još jedan Telegram kanal, saopštio je da su tri kluba pretresena u petak uveče u ruskoj prestonici. Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije i video na kojima se navodno vidi policijski kombi i policajci ispred jednog od klubova.

Racije su usledile dan nakon što je Vrhovni sud Rusije proglasio, kako je opisao, "LGBT javni pokret" ekstremističkom organizacijom i zabranio njegove aktivnosti širom zemlje. Odluka je doneta na predlog ministarstva pravde, iako takva organizacija ne postoji kao pravno lice.

Ustav Rusije je promenjen 2020. godine kako bi jasno stavio do znanja da brak znači zajednicu muškarca i žene. Istopolne zajednice nisu priznate u Rusiji.

LGBT zajednica pod sve većim pritiskom javnosti

Poslednjih godina LGBT zajednica u zemlji je pod sve većim pritiskom vlasti, kaže "BBC-jev" dopisnik Stiv Rozenberg iz Moskve. Godine 2013. usvojen je zakon kojim se zabranjuje „propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa" usmerena ka maloletnicima.

Prošle godine su ta ograničenja proširena na sve starosne grupe u Rusiji. Reference na LGBT osobe su izbrisane iz knjiga, filmova, reklama i TV emisija.

Ranije ovog meseca, jedan ruski TV kanal je obezbojio dugu u južnokorejskom pop video snimku, kako bi izbegao da bude optužen za kršenje zakona o „gej propagandi".

(Bi-Bi-Si, Rojters)

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi