Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia


"The Forgotten Guard", 1957.


"Saint Sebastian in white background", 1972.


"David's dream", 1968 -74.

       
Tsarouchis Yannis (1910-89)
Grčki slikar


Tsarouchis (izgov. Caruhis) se učio na atinskom fakultetu likovnih umetnosti kao i u ateljeu neovizantijskog slikara Photisa Kondoglua (1931). Na njega je snažno uticala poseta Parizu sredinom tridesetih, gde je dodao uticaj Matissea na uticaje helenističkog slikarstva, vizantijskog mozaika i Turnera. Od 1940. do 1960. mnoge njegove slike aludiraju na arhetipe grčkog vajarstva i vaznog slikarstva, ali ih i povezuju sa crtežima iz života i oštroumnim zapažanjima iz grčkog okruženja. Njegova najznačajnija dela već u ovom razdoblju sadrže ili figure u uniformama - vojnike, mornare, policajce - naslikane sa velikom senzualnošću, kao što je Mornar sa šoljicom kafe (1954) ili Mornar koji sanja o ljubavi (1955), ili muške aktove, posebno upadljivi Akt (1940) gde slomljeni palac u zavoju prikazuje snažnu mušku figuru ranjivom. Tsarouchis se vraća u Pariz šezdesetih godina i ostaje tamo sve do pada vojne hunte u Grčkoj 1974. god. Tokom ovih godina naslikao je ciklus velikih, senzualnih ulja na platnu sa alegoričnim značenjem, od kojih je najpoznatije Mučeništvo sv. Sebastijana (1970), na kome sveca probadaju strele savremenih grčkih vojnika u zelenim uniformama.


Gej senzibilitet je vrlo primetan u čitavom njegovom delu, posebno u nagonu da povezuje konvencionalne suprotnosti. Ovo se naročito odnosi na njegove prikaze pola. Njegovi portreti žena odaju utisak sirove snage, npr. Ciklus četiri godišnja doba (1970). S druge strane, muške figure pokazuju jasne asocijacije na konvencionalnu mušku snagu, posebno uniforme i tela sa izraženom muskulaturom i jakom linijom donje vilice, nasuprot izvijenim elementima u držanju koje se konvencionalno smatraju ženskim, posebno u položaju ruku ili prebacivanju težine na jedan bok. Na slikama kao što su Esprit ailé boutonnant son caleçon (1966) ili vojnika sa velikim leptirovim krilima iz poslednjih godina njegovog života, isti efekat se postiže jukstapozicijom muške snage i tananom lepotom krila.

Christopher Robinson

Literatura:
Tsarouchis, Peintures et gouaches, Paris, 1977;
Philip Core, Obituary, the Observer, avg. 1997;
Athena Schina, The Immortal Images of Yiannis Tsarouchis, Athena Magazine, July/Aug. 1989;
Ivan Teobaldelli, Yannis Tsarouchis, Babilonia, br. 7, 1983.

Linkovi:
http://www.geocities.com/whiteinkal3/Yannis_Tsarouchis.html
http://www.culture.gr/6/69/698/e69805.html
http://www.greece.gr/CULTURE/FineArts/20CTsarouchis.stm

Izvor: Who's Who in Conterporary Gay and Lesbian History, Izd. Robert Aldrich and Garry Wotherspoon, London & New York, 2001, str. 410-411.Prevod: AngraMaina"Spring Summer Autumn Winter", 1972.

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi