Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia

 

 

 

 

 

 

 

 

       
Camille Paglia (1947-)
Američka kritičarka kulture

Kada je 1991. god. objavljen opori polemički spis Camille Paglie 'Seksualne maske - umetnost i dekadencija od Nefertiti do Emily Dickinsonť (Sexual Personae - Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson)*, izazvao je kod feminiskinja (ali ne samo kod njih) besprimernu buru negodovanja. Ova profesorica italijanskog porekla iz Filadelfije, koja je za svoju knjigu tražila više od 10 godina izdavača, činilo se kao da je svojim provokantnim tezama o rodu, zabola nož u leđa čitavom ženskom pokretu. Prema Paglii, istorija čovečanstva je jedna orgija seksa i nasilja, poprište za akterke i aktere kojima upravljaju nagoni i koji su se uvek krili iza sopstvenih seksualnih maski. Muškim i ženskim ponašenjem ne diktira socijalizacija, nego biologija, večna razlika između muškaraca i žena koja jedno kulturno približavanje čini nemogućim. Kulturna istorija koju su uglavnom pisali muškarci, iskazuje se kao permanentni potiskujući rat protiv paganske neobuzdane seksualnosti, koju feminizam bezumno pokušava da domestikuje. Istovremeno su gej muškarci, izuzeti iz procesa razmnožavanja, garanti kulturnog razvoja, u očima Paglie u izvesnoj meri čak kruna Stvaranja ('gejevi može biti da traže seks bez osećanja; lezbejke često završavaju u osećanju bez seksa').

Zbog njenih podrugljivih i otrovnih tirada protiv sestara u ženskom pokretu ('Pogledajte molim vas te jadne alternativne ženske studijske programe na...'), mnogim lezbejkama je izbilo crvenilo na obrazima, pogotovo stoga što ova publiciteta željna dama i sama naginje istom polu, i što nijednu priliku ne propušta da javno negativno komentariše lezbejski životni stil. 'Za sebe danas kažem da sam biseksualka. Ranije bih govorila da sam lezbejka. Ali nisam našla nijednu koja bi sa mnom spavala. Žene uopšte ne žele seks. One vole da su zajedno, da pričaju o njihovim majkama, da igraju odbojku i da se maze, maze, maze'.

* U srpskom prevodu: ''Seksualne persone'', što nije precizan prevod latinske reči personae iz naslova.


Iz: Karen-Susan Fessel und Axel Schock, Out! 600 berühmte Lesben, Schwule und Bisexuelle, Berlin, 2000 (3. izd.).

Prevod: N.


Delovi 'Seksualnih Persona' u srpskom prevodu sa sajta Pride-a:

Camille Paglia u prevodu na srpski:

  • Kamila Palja, Seksualne Persone, Zepter Book World, Beograd 2002.
  • Kamila Palja, Seks, umetnost i američka kultura, Zepter Book World, Beograd 2002.


Ostali linkovi:

http://www.dimensional.com/~randl/paglia.htm

http://social.chass.ncsu.edu/wyrick/debclass/paglia.htm

O političkoj korektnosti >>

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi