Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       
Issey Miyake (1938. -)
Japanski modni dizajner


Za njega je moda mrtva kategorija. Po Miyakeu moda nastaje, nosi se i ostaje, a po vecini drugih kreatora moda je vrlo živa kategorija jer nastaje, nosi se i prolazi. On s materijalima radi ono što su romantičari radili s rečima. Issey Miyake je savremenom kostimu otvorio velika muzejska vrata, ovekovečivši napokon visoku umetnost šivenja u kategoriju umetnosti koja ne prolazi.
 
   

Japanski dizajner Issey Miyake, široj javnosti je poznat po vrlo inspirativnim kreacijama iz oblasti modnog dizajna. U toku svog kreativnog rada, Miyake vrlo često kombinuje istočne i zapadne uticaje, stvarajući tako sasvim novu i neobičnu kompoziciju nove mode. Lansirao je kolekcije od lakog tekstila primenjujući pritom sopstvenu tehniku koja je i danas poznata samo njemu. Jedan je od najpoznatijih dizajnera čija težišna tačka ne leži samo u jedinstvenoj ideji, već su modeli koje on stvara poznati po izuzetnom komforu.

Issey Miyake je rođen 22.04.1938. godine u Hirošimi. Nakon završetka škole, studirao je umetnost na Tama Univerzitetu u Tokiju gde diplomira 1965. godine. Prvu kolekciju A Poem of Cloth and Stone predstavio je 1963. u Tokiju. Iste godine kao student grafike, Miyake se pojavljuje u baletskoj predstavi Casta Diva koreografa Mauricea Béjarta. Sa nepunih 27 godina odlučuje da napusti Japan i seli se u modnu Meku - Pariz. Svoju evropsku karijeru započinje kao dizajnerski asistent u modnoj kući Guy Laroche. Sledeća važna stanica u njegovoj karijeri bila je modna kuća Givenchy. Miyake ipak odlučuje da napusti Evropu kao da je škola pariske visoke mode savladana. Njegova želja za ostvarenjem ličnog cilja kako bi spoznao simbiozu svih svetskih modnih uticaja ga 1969. vodi u Njujork gde započinje interesantan stvaralački rad sa Geoffreyem Beeneom.

Godine 1970. osniva svoj privatni studio - Miyake Design Studio. Godinu dana kasnije sledi prezentacija njegove prve njujorške kolekcije.

Miyake se vratio u Pariz 1973. gde je skoro četvrt veka proveo radeći i prezentujući zanimljive i iznad svega vrlo originalne pręt-ŕ-porter kolekcije za koje je inspiracije jako teško tumačiti iz prostog razloga što je jedan od retkih umetnika koji je u svom radu insistirao na simbiozi Istoka i Zapada.
On u svojoj kostimografiji spaja japansku tradicionalnu formu kulture sa savremenom zapadnom tehnologijom. Tehnike koje je delimično razvio sam, primenjuje najčešće na lakom tekstilu koji uvija, mota, gužva i slaže u slojeve. Krajnji rezultat je često kritikovan kao skulptura u modi, nikako kao kostim sam po sebi.

1989. na Fashion Weeku se pojavljuje famozna kolekcija s faltama koja će ime Miyake uzdići na mesto izuzetno cenjenog dizajnera, dok već 1992. godine Miyake odlučuje da se okuša u svetu parfema i tada nastaje njegova prva linija parfema L`Eau d`Issey, koja je danas jedan od klasika na tržištu i u parfemskoj industriji. Savremenici i ljubitelji mode ne mogu ni da zamisle svoju privatnu kolekciju parfema bez Miyakeovih osvežavajućih ali u isto vreme decentnih mirisnih nota.

Godine 1993. sledi kolekcija Please Pleats - obe linije su namenjene savremenoj postmodernoj tematici kostimografije. Danas se njegove kolekcije mogu videti kao klasici u muzejima širom sveta, dok je jedna od poznatijih kolekcija A Piece of cloth.
Miyakeovo modno stvaralaštvo stoji u znaku poetične fantazije i suptilne kreacije koja se bez obzira na sve u prvom planu orijentiše na komfor i ležernost. S ovim karakteristikama Miyake ukazuje na vrednost koja ne prolazi, na bezvremenost koja stoji po strani i ne dotiče se modnih trendova i njihove prolaznosti. Njegove prezentacije su originalne koliko i njegova moda. Tako je između ostalog jednu kolekciju prikazao na osamdesetogodišnjim bakicama umesto na profi modelima.
Konstelacije svetla i neobična scenografija su sastavni deo njegovih defilea. Izbor mesta na kojima organizuje revije svoje mode je takođe neobičan, a prvi put u predstavljanju kolekcije, on klasični catwalk pretvara u bazen.

Miyake predstavlja svoju poslednju kolekciju 1999. godine. Njegov odlazak s modne scene ovekovečio je idejom o modi koja nije klasično šivena, jer sada umesto konca Miyake koristi lepak. Poslednja kolekcija predstavljena je u pariskoj Akademiji umetnosti.
Nakon toga, Miyake se povlači sa javne modne scene i posvećuje istraživanju tekstila. Njegov naslednik, trenutno glavni dizajner kuće Issey Miyake je bivši asistent Naoki Takizawa.
U toku svoje izuzetno zapažene karijere Miyake se okušao i u dizajnu automobila, marketingu i dizajnu enterijera.

Dobitnik je mnoštva priznatih nagrada, između ostalog:
Japan Fashion Editor's Club Award (1974)
Pratt Institue, New York Award for Creative Design (1980)
International Award of the Council of America Fashion Designers (1984)
Neiman-Marcus Award (1984)
Best Collection presented by a Foreign Designer-Award of Les Oscars 1985 de la Mode,
Paris (1985)
Award of the Japanese magazine for the textile industry Senken Shimbun (1986)
Mainichi Newspaper Fashion Awards (1977, 1984, and 1996)


Arthouseboy


svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi