Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lorca - crtež

 

 


Lorca - autoprtret

       
García Lorca, Federico
(1898-1936)

Španski pesnik i dramski pisac

Federico García Lorca rođen je u imućnoj andaluzijskoj porodici. Zahvaljujući svojoj prijatnoj naravi, strastvenosti i velikom šarmu, bio je uvek u žiži interesovanja. Protivnici Republike zarobili i ubili su ga na početku španskog građanskog rata; od tada, on je najprevodeniji španski pisac, nadmašivši po tome i Cervantesa.

Kada je imao jedanaest godina, njegova porodica preselila se u Granadu gde je, u uzrastu od šesnaest godina, Lorca postao član nezvaničnog, boemskog udruženja Club de Arte de Granada, koje je imalo nekoliko članova homoseksualaca i u kome se homoseksualnost nije morala sakrivati. Negde oko svoje dvadeset prve godine, Lorca je nabavio prvo izdanje novog španskog prevoda Wildeovog De Profundisa. Takođe je čitao Verlainea, i već je izvesno vreme sebe smatrao biseksualnim.

Od prvog susreta sa Salvadorom Dalíjem 1923. godine, Lorca je bio fasciniran lepotom, ličnošću i talentom ovog osamnaestogodišnjeg mladića. Dalí je bio privučen Lorkinom harizmom i genijem, te su oni razvili jedan vatren, ali kratak odnos. 1925. godine, Lorca je upoznao osamnaestogodišnjeg Emilia Aladréna, vajara koji je obećavao i prema kome prijatelji Lorce nisu gajili simpatije, te su 1927. njih dvojica postala ljubavnici. Te iste godine, Lorca je upoznao dva homoseksualna pesnika, Vicentea Aleíxandrea i Luísa Cernudu, koji su kasnije postali njegovi veliki prijatelji. Lorca se veoma divio Cernudinoj hrabrosti da piše otvoreno o svojoj seksualnosti u reakcionarnoj Španiji. Ubrzo nakon toga, Lorca je pao u duboku depresiju zahvaljujući tome što je Aladrén, njegova velika ljubav, započeo ljubavnu aferu sa jednom ženom, kojom će se kasnije i oženiti.

Na nagovor svojih prijatelja, Lorca je otišao u Njujork 1929. godine da bi pokušao da se oporavi; tamo je studirao engleski jezik na Columbia University i počeo da piše Pesnika u Njujorku (Poeta in Nueva York, 1940). Na jednoj zabavi, upoznao je Harta Cranea, sa kojim je delio intenzivno zanimanje za mornare. (Kao i Jean Cocteau, Lorca je ilustrovao neke svoje pesme sopstvenim crtežima mornara.) Posle skoro godinu dana, otišao je nakratko na Kubu, a zatim se vratio u Španiju. U Havani je započeo pisanje komada El Público (1913), prvi komad na španskom koji se bavi temom muške homoseksualnosti, i u kome postoje jasne aluzije na sadomazohizam. Centralna figura u komadu, Gonzalo, javno osuđuje licemerje koje sprečava ljude da žive u skladu sa sopstvenom seksualnošću. Posle dva dana na moru, vraćajući se sa Kube u Španiju, započeo je svoju Odu Waltu Whitmanu (Oda a Walt Whitman, 1934), koju je sam štampao u Meksiku četiri godine kasnije. Ova pesma idealizuje Whitmana i kritikuje feminizirane gej muškarce, koji ''kvare'' ostale. Iz Lorcinog korištenja pejorativa marica (homoseksualac) i evociranja homoseksualaca u kontekstu pacova, blata i kanalizacije, može se naslutiti da on kod drugih osuđuje ono od čega se kod sebe plaši.

1933. godine, Lorca se zaljubio u dvadesetogodišnjeg Rafaela Rodrígueza Rapúna, novog tajnika pozorišne grupe La Baracca koju je vodio Lorca, i koja je obilazila ruralnu Španiju prikazujući klasična dela španskog pozorišta. Iako heteroseksualac, Rodríguez Rapún nije odoleo magičnoj pesnikovoj ličnosti. Dve godine kasnije, njihov odnos se pokvario, te je Lorca iskazao svoje tugu kroz dva soneta iz Soneta o mračnoj ljubavi (Sonetos del Amor Oscuro) - El soneto de la carta (Sonet o jednom pismu) i El poeta dice la verdad (Pesnik govori istinu). Baš kao i Lorcu, i Rapúna su ubili fašisti na samom početku španskog građanskog rata.

Neobjavljeno delo Lorce, homoseksualne tematike, sada izgubljeno je kompletan čin komada La destruccíon de Sodoma (Uništenje Sodome), koji je trebalo da zaokruži trilogiju veoma uspešnih drama Krvavo venčanje (Bogas de sangre, 1932) i Yerma (1934).

Juan M. Godoy

Bibliografija:

Gibson, Ian. Federico García Lorca: A Life. New York: Pantheon Books, 1987.
Sahuquillo, Angel. Federico García Lorca y la cultura de la homosexualidad. Alicante, Spain: Instituto de cultura ''Juan-Gil Albert'', 1991.
Walsh, John K. ''The Social and Sexual Geography of Poeta in Nueva York. In ''Cuando yo me muera...'': Essays in Memory of Federico García Lorca. Lanham, Md.: University Press of America, 1988.

Linkovi:

španski:
http://home.tiscali.be/ericlaermans/cultural/fglorca.html
http://www.terra.es/personal2/ortz74/Fgl/home2.htm

engleski:
http://www.imagi-nation.com/moonstruck/clsc67.html
http://www.geocities.com/SoHo/9685/home.htm

Iz: Gay Histories and Cultures: An Encyclopedia, izd. George E. Haggerty, New York & London 2000, str. 360-361.

Prevod: Bosie

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi