Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bette Davis i Joan Crawford u ''Whatever happened to baby-Jane?''

 

 

 

 

 

 

 

 


Bette i Joan, trans-verzija

 

 

 

 

 

 

 

 

 


       
Davis Bette (1908-1989)
Američka glumica

Ruth Elizabeth Davis rođena je 5. aprila 1908. u gradiću Louvel, država Masacusets. Njeni roditelji su se razveli dok je još bila dete, pa je brigu o njenom vaspitanju potpuno preuzela majka Ruthie. Od malih nogu pokazivala je sklonost ka glumi, pa je rado učestvovala u srednjoškolskim pozorišnim predstavama. Nakon što je diplomirala na Cushingovoj akademiji, okušala je sreću u glumačkoj školi Eve LaGallienne na Menhetnu, no grubo je odbijena jer im se učinila neiskrenom i frivolnom devojkom. Mnogo više sreće je imala u dramskoj školi Johna Murraya, pa je svoju karijeru započela na off-Brodveju u drami "The Earth Between", 1923. godine. Svoj pravi glumački debi imala je 1929. godine u komadu "Broken Dishes" i kasnije "Solid South". Ipak, njena glumačka karijera nije baš cvetala - reditelj George Cukor jednom prilikom ju je najurio sa predstave, a njeno probno snimanje sa Goldwyn studio prošlo je neslavno. Ipak, 1930. uspela je da potpiše prvi filmski ugovor sa kompanijom Universal. Kada je došla u Holivud te godine, predstavnik studija koji je trebalo da je sačeka na stanici mimoišao se sa njom, jer ona ni izbliza nije izgledala kao filmska zvezda. U Universalu su zbijali šale da je Bette "seksipilna, otprilike kao Slim Summerville", a njene uloge u filmovima nisu u tom trenutku izgledale previše impresivno. Ipak, do statusa zvezde stigla je posle pojavljivanja u filmu "The Man Who Played God". Sledeću blistavu ulogu ostvarila je u filmu "Of Human Bondage". Već tada, njene replike na velikom ekranu ostaju za pamćenje - kada igra razmaženu južnjačku lepoticu i u sred strastvenog zagrljalja sa svojim filmskim partnerom mazno kaže "I'd luuve to kiss ya, but I've just washed my haiir..." Konačno, satisfakcija u vidu Oskara došla je za njene nezaboravne uloge u čak dva filma - "Dangerous" i "Jezebel". Ipak, činilo se da je šefovi studija još uvek ne tretiraju na pravi način, pa se sa Warner Brothersom neuspešno tužila, tražeći bolje uloge i veće honorare. Premda je u sporu izgubila, to nimalo nije narušilo njen status velike zvezde - naprotiv, 1939. godine bila je u najužem izboru za ulogu Scarlett O'Hare u "Prohujalo za vihorom". Tokom četrdesetih njena karijera je blistala nesmanjenim sjajem, uspešno je održavala javni imidž velike dive (otuda i izjava njenog partnera u filmu "Juarez", Briana Ahearna da je "samo majka mogla da voli Bette Davis na vrhuncu njene karijere) i pripisivane su joj brojne ljubavne veze sa moćnim ljudima Holivuda, kao i sa ekscentričnim magnatom Hauardom Hjuzom. Ipak, potkraj decenije, usledila je serija slabijih filmova, od kojih svakako treba izdvojiti "Beyond the forest", u kojem Bette glumi preljubnicu i sebičnu ženu, najpre zbog njenog sada već besmrtnog filmskog citata, kojim prokomentariše skromnu kolibu svog partnera - "What a dump!".

Nije dugo trebalo čekati na veliki povratak zvezde. Godine 1950. za svoju ulogu u filmu "Sve o Evi" dobija nominaciju za Oskara, koji joj je izmakao te godine, no svejedno, uloga Margo Channing je verovatno najznačajnija koju je ikada ostvarila u karijeri i po njoj će najviše biti pamćena i poistovećivana. Mnogi misle da u "All about Eve" Bette zapravo igra sebe - velika diva pozorišne scene, na pragu srednjih godina, teatralna, kučkasta, kapriciozna, razmažena, nesigurna i emotivna, po rečima Allisona DeWitta "star, and nothing but a star". U ovom filmu ona kaže besmrtnu rečenicu - "Fasten your selt belts ... it's going to be a bumpy night!

Po mnogo čemu kemp prizvuk i samoparodičnost koji su pratila Bettinu glumu i pojavu tokom godina, ovde kulminiraju u savršenoj karikaturi velike zvezde, bitchy i pri tom beskrajno duhovite, pa otuda možda potice i njen neosporni status gej ikone. Ipak, ostatak decenije nije joj doneo zapaženije filmove, pa je 1961. bila prinudena da u novinama da čuveni oglas da traži posao. Taman na vreme, usledio je drugi veliki come-back i nova faza slave. Udružena sa svojom starom rivalkom i podjednako velikom i sujetnom zvezdom, Joan Crawford, snimila je remek-delo "Whatever Happened to Baby-Jane?". U ovom filmu, ona glumi ostarelu, poremećenu glumicu, nekadašnju dečju zvezdu, koja neguje svoju nepokretnu sestru, mnogo slavniju zvezdu. Dugogodišnje rivalstvo koje je postojalo između Bette i Joan maestralno je preneseno i prilagođeno filmskoj prici. Ono datira još iz tridesetih godina, kada je Bette davala jetke izjave o Joan Crawford - "Ona je spavala sa svakom muškom zvezdom u MGM-u, osim možda sa Lesi", dok joj ova nije ostajala dužna. Anegdote sa snimanja "Whatever Happened to Baby-Jane" ostale su legendarne. Kako je Joan Crawford bila udata za jednog od direktora Pepsija, Bette je namerno njoj u inat uredila da se na setu instalira Coca-Colina mašina za pica. Joan je, pak, uzvratila, tako što je sebi u odeću prišila tegove, u sceni kada Bette treba da je vuče preko poda. U svakom slučaju, njihov odnos ljubavi i mržnje ostaće jedan od onih besmrtnih holivudskih mitova o duelima i duhovitim prepucavanjima između ovih velikih diva.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih, kao i u prvoj polovini osamdesetih, Bette se više pojavljivala na televiziji, kada je sa još jednom od velikih zvezda tridesetih, Lillian Gish, uradila dirljiv televizijski film "The Whales of August". Igrala je u nekoliko epizoda tada čuvene sapunice "Hotel" (koji je ona privatno nazivala "the brothel" - kupleraj), ali su je bolest i godine sve više udaljavali od glume. Nagradu za životno delo dobila je 1977. godine i bila je prva žena predsednik Američke akademije za filmsku umetnost. Poslednju ulogu ostvarila je u komediji "The Wicked Stepmother" (1989.), a onda zbog poodmaklog karcinoma otišla u Francusku, gde je umrla 6. oktobra 1989. godine.

Bette Davis je već za života bila neosporna legenda, a sa godinama nije se smanjivao broj njenih obožavalaca, jer svaka nova generacija ponovo otkriva magiju njene pojave na srebrnom ekranu. Bette je možda i najveća diva iz zlatnog doba Hollywooda, tridesetih i cetrdesetih godina, svakako najviše kemp i bitchy, pa nije čudo da je suvereno uzvišena na pijedestalu gej ikona, dok joj tu poziciju i danas možda jedino ugrožava njena "smrtna neprijateljica" Joan Crawford. Bette je verovatno svojim beskompromisnim stavom i imidžom jake žene osvojila srca gej muškaraca i žena, ali sama nije u javnosti mnogo govorila o gej i lezbejskim pravima. Jednom prilikom je samo izjavila - "Gej oslobođenje, ne, nisam protiv toga, samo tu nema ničega za mene!".

Ipak, svojim ulogama hrabrih, otresitih žena, često moralno prezrenih, no svejedno do kraja svojih i nepotkupljivih, kao i privatnim životom punim emotivnih razočarenja i žrtava koje je morala da podnese zbog karijere, Bette Davis je pomogla generacijama žena i, ne slučajno, gej muškaraca, da pronađu lik sa kojim se mogu identifikovati i iz koga mogu crpsti hrabrost i odlučnost da ostanu verni sebi i prkose kritikama i odbacivanju okoline. Kako je sama izjavila "u ovom poslu, niste ništa, dok vas svi ne poznaju kao čudovište". Bette je retko pravila kompromise, govorila je ono što misli, te konačno i najvažnije, uvek je bila drugačija i svoja. Kao najprikladniji epitaf i esencija jednog životnog puta, na nadgrobnoj ploči Bette Davis na Forest Lawnu, Hollywood Hills, gde je sahranjena piše: "She did it the hard way".

Priredio: Vlada T.

       
 

Kim Carnes - Bette Davis Eyes

Her hair is Harlow gold

Her lips a sweet surprise

Her hands are never cold

She's got Bette Davis eyes

She'll turn her music on you

You won't have to think twice

She's pure as New York snow

She's got Bette Davis eyes

And she'll tease you

She'll unease you

All the better just to please you

She's precocious

and she knows just what it takes

to make a pro blush

She's got Greta Garbo's stand-off sighs

She's got Bette Davis eyes
She'll let you take her home

It whets her appetite

She'll lay you on her throne

She's got Bette Davis eyes

She'll take a tumble on you

Roll you like you were dice

Until you come up blue

She's got Bette Davis eyes

She'll expose you

when she snows you

Off your feet with the crumbs she throws you

She's ferocious

and she knows just what it takes

to make a pro blush

All the boys think she's a spy

She's got Bette Davis eyes

 
   
       
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi