Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

       
Burroughs, William Seward II

Sadržaj:

1. biografija
2. filmovi o i po Burroughsu

Filmovi o i po Burroughsu


Towers Open Fire
(1962-1972, 35 min., US, Antony Balch)

Burroughs je zastupljen u dva od četiri umetnička filma na ovoj kompilaciji nezavisnog reditelja Antonyja Balcha. Towers Open Fire i The Cut Ups su pokušaj da se napravi filmski ekvivalent Burroughsovog čuvenog ''cut and paste'' (''iseći i zalepi'') literarnog stila - što znači da bi on napisao određene odeljke knjige, bukvalno isekao tekst na nekoliko strana te bi delove nasumice ponovo spojio. Tokom Burroughsovog pripovedanja, posmatramo vizuelni prikaz u vidu kolaža njegovog pisanja, koji sadrži većinu glavnih tema ovog autora. Iako su povremeno ovi filmovi ponešto razvučeni i zamorni (slušanje glasa koji pet minuta neprestano ponavlja ''da-ne'' dobra je proba za živce), oni ipak zavređuju pažnju kako ljubitelja eksperimentalnog filma, tako i Burroughsovih obožavalaca.

http://www.hyperreal.org/wsb/wsbfilm.html

Chappaqua
(1966, 82 min., US, Conrad Rooks)

Ovo je autobiografski prikaz Rooksovih halucinogenih utisaka (izazvanih drogama i alkoholom) o jednom putovanju u Pariz. Rooks igra glavnu ulogu u jednom nadrealističnom putovanju u kome takode učestvuju Burroughs, Allen Ginsberg, Ravi Shankar i Ornette Coleman.

http://www.i-mockery.com/moviereviews/detailed.asp?ID=341

Fried Shoes, Cooked Diamonds
(1979, 55 min., Italy/US, Constanzo Allione)

Uz Allena Ginsberga kao pripovedača, ovaj prilično slobodni dokumentarac fokusiran je na ponovno okupljanje pesnika Beat pokreta (''Škole Jacka Kerouaca za Bestelesne Pesnike'') na Naropa Univerzitetu u Boulderu u Koloradu. Naglasak je na opuštenim čitanjima poezije, muzici i duhovitim raspravama u kojima su vodeće ličnosti osobe kao što su Timothy Leary, Meredith Monk, Miguel Pinero, Gregory Corso, Amiri Baraka, Anne Waldman, Ginsberg i njegov dugogodišnji ljubavnik, Peter Orlovsky. Burroughs, koga Ginsberg naziva ''nevidljivim čovekom'', prikazan je takođe u ovom filmu i to kako govori, između ostalog, o svojoj ''do-easy'' filozofiji i marksizmu.

Burroughs
(1983, 87 min., US, Howard Brookner)

Burroughs, duhovni otac Beat generacije i autor nekoliko brutalnih i šokantnih romana (''Junkie'', ''Naked Lunch'', ''The Wild Boys''), veoma je živopisno prikazan u ovom fascinantnom, duhovitom, a ponekad i dirljivom dokumentarcu. Zahvaljujući Burroughsovoj organizaciji, imamo priliku da posetimo njegove prijatelje (kao što su Allen Ginsberg, te Patti Smith), njegov rodni grad St. Louis i njegovo tadašnje prebivalište nalik na skladište na nekadašnjoj YMCA u Lower East Side-u. Porodične scene su svakako najindikativnije; među njima je nekoliko susreta sa njegovim uznemirenim sinom (koji je umro tokom snimanja filma), te jedno Burroughsovo prilično bolno prisećanje na smrt njegove žene, izazvane nesrećnim eksperimentom u viljemtelovskom maniru. Ovaj film, sa mnogim intervjuima koje nam nudi, čitanjem odlomaka iz Burroughsovih romana, urnebesnom scenom iz ''Golog ručka'', te Burroughsovim iskrenim i nemilosrdnim prikazom sopstvenog života, predstavlja izvrstan uvid u um jednog pravog literarnog genija. Reditelj Brookner, koji je umro 1988. godine od AIDS-a, snimio je i film pod nazivom Bloodhounds of Broadway.

Poetry in Motion
(1985, 90 min., US, Ron Mann)

Burroughs, John Cage i Allen Ginsberg samo su trojica od dvadeset pet, uglavnom straight, umetnika prikazanih u ovom dokumentarno-umetničkom filmu kompilacionog karaktera. U svouobičajenom bezizražajnom, ravnodušnom maniru, koji je predstavljao neku vrstu njegovog zaštitnog znaka, Burroughs čita odlomke svojih zapisa, koji sadrže i jedan savet: ''Klonite se crkve i nikako nemojte puštati sveštenika blizu sebe u trenutku umiranja. Sve što oni imaju jeste ključ za klonjaru''. Ginsberg nam pruža jednu uzbudljivu seansu-izvodenje rok poezije, a Cage sa puno strasti čita i komentariše Henryja Davida Thoreaua. Od ostalih umetnika, pojavljuju se Tom Waits, Charles Bukowski i Amiri Baraka.

Commissioner of the Sewers
(1986, 60 min., US, Claus Maeck)

Od objavljivanja njegovog romana ''Junkie'' 1963. godine, pa sve do danas, kada je snimljena filmska verzija ''Golog ručka'' holivudske produkcije, William S. Burroughs ostao je kontroverzna i fascinantna pojava. Ovaj dokumentarac ne nudi ništa novo Burroughsovim okorelim obožavaocima, ali za one neupućene on predstavlja pravo otkrovenje, budući da ovaj autor, sa svojim oštrim umom i neobičnim teorijama, autoritativno raspravlja o svemu i svačemu, od svojih ubeđenja o životu nakon smrti, umetnosti i umetnicima, pa sve do značenja njegovog segmentarnog načina pisanja (isecanja delova teksta). Burroughs takode čita odlomke iz svoje knjige ''The Western Lands'', a naposletku čita i svoju jetko sarkastičnu, danas čuvenu, ''Molitvu za Dan zahvalnosti'' (''Thanksgiving Prayer'').

Gang of Souls
(1988, 60 min., US, Maria Beatty)

Ovaj film, kao odavanje počasti Beat generaciji, obuhvata različite intervjue sa članovima prve generacije ovog pokreta iz pedesetih (Burroughsom, Allenom Ginsbergom, Gregoryjem Corsoom), kao i sa vodećim sledbenicima pokreta danas (a to su Marianne Faithful, Lydia Lunch, Richard Hell). Ovaj dokumentarac, sa citatima poput ''Howl (Urlik) je preživeo cenzorske sporove samo da bi postao jedno od najčitanijih dela u ovome veku'', veoma je sklon preuveličavanju i samohvalisanju; ali, uprkos tome, on nudi uzbudljivih sat vremena u razmatranju prisećanja i opažanja savremenih izvođača i pesnika, koji nam zajedničkim snagama omogućuju intrigantan uvid u kreativnost na način Beat stvaralaca.

Old Habits Die Hard
(1990, 60 min., US)

Burroughs se pojavljuje u ovoj video-kompilaciji u produkciji Johna Giornoa, na kojoj su, u zasebnim predstavljanjima, zastupljeni bitnici kao što su Jim Jarmusch, Tom Waits, Love and Rockets, Coil, Star Sutherland, the Butthole Surfers, sam Giorno i ostali.

Naked Lunch
(1991, 115 min., US, David Cronenberg)

Zasnovan na Burroughsovom underground klasiku slobodne forme iz pedesetih, romanu ''Goli ručak'', za čiju se nelinearnu naraciju i šokantne prizore dugo smatralo da ih je nemoguće preneti na filmsko platno (što važi i za ostala njegova dela), ovaj je film jedna uspešna, duhovita kako i maštovita, ekranizacija ''straight'' horor-majstora Davida Cronenberga. Umesto da predstavlja puku imitaciju ovog proslavljenog romana, ovaj halucinatorni horor/naučna fantastika/komedija/drama sasvim slobodno pozajmljuje scene iz romana i uvodi klasične Burroughsove lajtmotive (kao što je, na primer, slučaj kada je Burroughs pucao u svoju ženu praveći se da je Viljem Tel). U film su takođe ubačeni neki likovi i filozofija Beat generacije, kao i Cronenbergova uobičajena kolekcija grotesknih i falusoidnih stvorenja. Ono što, na žalost, nedostaje ovom filmu (bez ikakve sumnje, iz komercijalnih razloga) jeste bilo kakav nagoveštaj Burroughsovih sklonosti ka nasilnom i eksplicitnom seksu, uključujući i njegovu opsesiju autoerotičnim davljenjem. U glavnoj ulozi pojavljuje se Peter Weller kao Burrougsov jednosložni alter-ego, Bill Lee, istrebljivac gamadi koji se, zajedno sa svojom ženom oštrog jezika (glumi je neverovatna Judy Davis), navlači na sopstveni prašak za bube. Leeju, utonulom u paranoju izazvanu narkoticima, pričinjava se da njegova remingtonka oživljava u vidu ljigavog bubolikog stvora koji ga obaveštava da je on zapravo agent iz podzemlja, čija je misija da se bori protiv ''Interzone'' zavere svetskih razmera. Zbog toga on ''putuje'' u Maroko, gde se susreće sa ostalim agentima, koje glume Ian Holm, Julian Sands i, u svojoj drugoj ulozi, Judy Davis. Ovaj film predstavlja smeo i iscrpan pohod u dubinu psihe umetnika-narkomanskog zavisnika, koji će se za neke pokazati kao odvratan i nerazumljiv - što je reakcija kojom bi Burroughs trebalo da bude oduševljen.

Iz:
Murray, Raymond. Images in the Dark An Encyclopedia of Gay and Lesbian Film and Video. Philadelphia: TLA Publications, 1994, str. 279.

Prevodi: Bosie

Linkovi:

Neoficijalni Burroughsov web site:
http://www.hyperreal.org/wsb/

Informativni sajt o bitnicima:
http://www.kerouac.com/burroughs/burroughs.html

Net vodic za Burroughsa:
http://www.literaryhistory.com/20thC/Burroughs.htm

<<< PRETHODNA STRANA

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi