Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia

 

 

 

       
Brantenberg Gerd (1941-)
Norveška književnica, lezbejska i feministička aktivistkinja

Brantenbergova je rođena u Oslu, ali je odrasla u primorskom gradu Fredrikstadu na jugoistočnoj obali Norveške. Diplomirala je engleski jezik i književnost 1970. na Univerzitetu u Oslu, a zatim je radila nekoliko godina kao nastavnica u gimnaziji, pre nego što je započela svoju književnu karijeru 1973. Od 1982. živi i radi kao profesionalna spisateljica.

Književni rad Brantenbergove obuhvata osam romana (svi su prevedeni na druge jezike), brojne priče, eseje, članke, drame i pesme. Držala je mnoga predavanja i književne večeri izvan Norveške. Njene životno istinite knjige o temama lezbejskog života i osvešćenja, nesumljivo su izuzetno doprinele samopouzdanju dve generacije lezbijske i gej populacije u Norveškoj, kao i u drugim zemljama u kojima su njena dela poznata.

Njena prva knjiga - 'Ustajte svi zemaljski homofili' (Opp alle jordens homofile, 1973., engl. prevod What Comes Naturally, 1986.) jeste gej coming out priča u formi sarkasticnog monologa. 'Egalijine kćeri' (Egalias dotre, 1977, engl. The Daughters of Egalia, 1985.) je satira o izmišljenoj državi Egaliji u kojoj vladaju žene i ugnjetavaju muškarce. Knjiga je bila međunarodni bestseler i prevedana je na 13 jezika. Njena trilogija o norveškoj posleratnoj generaciji - 'Pesma o svetom krstu' (Sangen om St Croix, 1979, engl. The Song of St Croix), 'Na pristaništu' (Ved fergestedet, engl. At the Quay, 1985.) i 'Za sve vetrove' (For alle vinder, engl. prev. The Four Winds, 1996.) portretiše mladu Inger, koja postepeno otkriva svoju ljubav prema drugim ženama. 'Zagrljaj' (Favntak, engl. prev. Embaraces, 1983.) je ljubavna priča udate žene i jedne lezbejke u skandinavskom feminističkom okruženju 1978. godine. 'Pustinjak i zabavljač' (Eremitt og entertainer, engl. prev. Hermit and Entertainer, 1991.) predstavlja zbirku eseja, članaka i predavanja o feminističkim, gej i književnim temama.

Godine 1986. je objavila sa koatorima 'U potrazi za izgubljenom strašću' (Pa sporet av den tapte lyst, engl. prev. In Remembrence of Lusts Past), studiju o književnom motivu ljubavi između žena u evropskoj književnosti u prevedenim delima ili originalno napisanim na nekom od skandinavskih jezika u periodu 1900-85. god. Njena najnovija knjiga 'Avgusta i Bjornstjern' (Augusta og Bjornestjerne, 1997.) je istorijski roman smešten u sredinu devetnaestog veka, o autorkinoj prababi i njenoj tajnoj veridbi sa norveškim nacionalnim pesnikom Bjornstjerne Bjornsonom.

Pored njenog renomiranog književnog stvaralaštva, Brantenberg je takode poznata kao značajna feministička i lezbijska aktiviskinja. Ona je jedna od osnivačica Lezbijskog pokreta u Danskoj 1974. i Norveškoj 1975, i u upravi je u glavnim gej organizacijama u ove dve zemlje. Ona je bila i koorganizatorka 'Feministickih sajmova knjiga' (Feminist Book Fairs) i piše o feminističkim, gej i književnim temama za brojne novine i časopise.

Lisbeth Nilsen

Izvor: Who's Who in Conterporary Gay and Lesbian History, Izd. Robert Aldrich and Garry Wotherspoon, London & New York, 2001, str. 54-55.

Prevod: Nata

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi