Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Istorija

Prvi portret LGBT para u svetu izgleda genijalno i na njemu je poznati pisac

https://noizz.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 05. SEP 2020
Vintage portreti koji slave zabranjenu ljubav LGBT parova oživeli su u zapanjujućim bojama. Danas slike homoseksualnih parova možemo videti u potpuno novom ruhu.

Te davne 1850. godine Oskar Vajld poznati irski pisac pozirao sa ljubavnikom lordom Alfredom Daglasom. A priča o Oskaru Vajldu je briljantna, tragična i složena; bajka koja se, uprkos mnogim naporima, ne može lako pretvoriti u jednostavne epitete sa magnetima za frižider, govoreći da „Svi smo u oluku, ali neki od nas gledaju u zvezde“.

Osim što se izuzetno može citirati, Vajldovo nasleđe je vitalno kako u književnoj sferi, tako i u smislu njegovog uticaja na prava homoseksualaca i kulturu. Da skratim dugu i srceparajuću priču, 1895. godine - Vajld je uhapšen i osuđen zbog "grube nepristojnosti" kada je želeo da odgovori ocu svog ljubavnika Sir Džonu Daglasu zbog mnogih kleveti upućenih pismu. A ni robija ga nije sprečila da javno govori o svojoj seksualnosti i zalaže se za prava LGBT populacije.

Nakon ovog portreta, godine 1880. dva momka pozirala su slikaru držeći jedan drugom ruku na srcu. Smatra se da je ovo još jedan od prvih zabeleženih portreta lgbt para u svetu.

Nadalje, dve žene iz kraljevske porodice 1901. godine takođu su se odvažile da pokažu svoju seksualnu orijentaciju, a taj trenutak zabeležen je portretom.

Još jedna fascinantna slika otkrila je prvo istopolno venčanje u Španiji 1901. godine, 104 godine pre nego što je postalo legalno, gde je jedna žena, Elisa Sanchez Loriga, morala da se predstavlja kao čovek po imenu Mario Sanchez da bi se oženila njenom devojkom Marcelom Gracia Ibeas.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi