Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Prvi hrvatski gej političar

index.hr  ·  Zagreb  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 26. MAR 2013

Damir Hrašak redovni je profesor na Metalurškom fakultetu Univerziteta u Zagrebu i glavni je urednik međunarodnog naučnog časopisa "The Holistic Approach to Environment" i međunarodni ekspert Slovačke državne agencije za istraživanje i razvoj te dugogodišnji kolumnista političkog mesečnika "Hrvatska ljevica", a duže od dvadeset godina aktivan je u organizacijama civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava i prava životinja.

No puno bitnije je da je Hršak kandidat Hrvatskih laburista na njihovoj listi za Evropski parlament te je prvi hrvatski političar koji je javno rekao da je gay što je priznao u razgovoru za H-alter.

"Time što sam gej ne mogu se dičiti, ali ni sramiti. Ponosim se svojim LGBT aktivizmom u zgodna i nezgodna vremena. Boriti se za sve ljude kako bi bili prihvaćeniji, kreativniji i srećniji smatram svojom moralnom obvezom. Zaštićen, prihvaćen i srećan pojedinac po mom je sudu temelj hrvatskog i evropskog društva", rekao je Hršak u razgovoru za H-alter. Hršak ne smatra da je njegovo "outovanje" zapravo pragmatično.

"Zaštićen, prihvaćen i srećan pojedinac po mom je sudu temelj hrvatskog i evropskog društva. Idejni sam začetnik i pokretač Iskoraka. Raduje me spoznaja da je iz tog izvora izniklo toliko kvalitetnih, kompetentnih i doslednih LGBT aktivista u ovih nešto više od deset godina. Dobro je što je danas biti srećna LGBT osoba osetno lakše no pre vremena nastanka Iskoraka", rekao je Hršak u razgovoru za H-alter dodajući da su laburisti moderna leva stranka te da je homofobija kažnjiva unutar stranke. S laburistima nije bilo problema, jer je polna usmerenost privatna stvar.

Hršak kaže da bi u slučaju da bude izabran u EU parlament nastavio s intenzivnom, sistemskoj i istinskoj saradnji s civilnim društvom.

"I u drugim zemljama Evropske unije civilno društvo preferira pojedine evroparlamentarce koji su se dokazali na civilnoj sceni pre svog ulaska u evroparlament, pa im se s poverenjem obraća sa zahtevima i predlozima. Na mene bi hrvatsko civilno društvo svakako moglo računati, jer sam aktivno učestvovao u radu tela koja se bave ljudskim pravima i bio dosledan u njihovom zagovaranju", zaključio je Hršak.

Takođe osvrnuo se i na obećanje Kukuriku koalicije o registrovanom partnerstvu kazavši kako je to još jedna obmana aktualne vlasti.

"Samo su prećutali da će prvo tražiti blagoslov Crkve pre no parlamentarnom većinom održe danu reč, a ako ga ne dobiju da će tužno slegnuti ramenima. Pa kad je Kukuriku koalicija izigrala radnike, kako onda ne bi i LGBT zajednicu. Ko im još želi verovati, neka im veruje i dalje. Osim toga, aktuelna vlast nije ništa napravila da poboljša pristup pravdi i besplatnoj pravnoj pomoći jer su građani diskriminisani u pristupu pravdi na osnovu svog imovinskog statusa. Gorući je problem i nepoznavanja ljudskih prava zbog izostanka obrazovanja za ljudska prava", naglasio je Hršak.

Pre Hršaka bio je pokušaj kandidature Vinka Kalinića 2007. godine na listi stranke "Hrvatski zbor" za Sabor, a Kalinić se takođe deklarisao kao gej.

Vaši Komentari
Svaka cast, al voleo bi nekog, zaista dobrog dasu, zgodnog i sexi.
cuprija · 27.03.2013, 21:39
Bravo ! Svaka cast ! Dosta prica ,ovo je konkretno,hrabro i nazalost na ovim prostorima retko. Sve strane obecavaju / daj nam glas/a evo primera kako su " hrabri". Crkva? Trazimo blagoslov,oni ga ne daju niti ce ga dati ,a u crkvama pedera na svakom i u svakom cosku,opste poznato.Jos jednom za gospodina Hraska cestitke,imas muda svaka Vam cast! Naravno i za gosp.Kalinica. Ipak se okrece !!!
Prijepolje,27.03.13. · 27.03.2013, 0:10
Ovo predstavlja primer na kome Srbiju mozemo da uporedimo sa Hrvatskom, i da u stvari napravimo procenu kako stojimo u komsiluku. Dok se hrvatski gej politicar kandiduje za evropski parlament, nas zavodi momke po Plastiku. Strasno...
Dedinje, Srbija · 26.03.2013, 18:27
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi