Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Prvi glavni gej lik u mainstream crtaću nominovan za Oskara!

Q.Hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 10. JAN 2013

Danas su objavljene nominacije za nagradu, kojoj iako je podložna sve većim kritikama, ipak pripada neosporna važnost - barem po količini prostora u medijima, a i interesa javnosti koji svake godine nepogrešivo širomm sveta uspeva baciti na sebe.

Što se tiče queer(olikih) kandidata, u oči odmah upada višestruka nominacija novog filma reditelja Brokeback mountaina - Ang Leea. Pijev život između ostalog je nominovan za najbolji film, te za režiju i scenario.

Takođe, u kategoriji dokumentarnog filma nominovan je naslov koji je prošli mesec predstavljen u sklopu Queer MoMenata - „Kako preživeti pošast", priča o dve koalicije -ACT UP i TAG (Treatment Action Group) - čiji je aktivizam i inovativan pristup preokrenuo AIDS iz smrtne presude u status s kojim se može živeti. Uprkos nedostatku istraživačkog obrazovanja, ovi priučeni aktivisti infiltrirali su se u farmaceutsku industriju i pomogli identifikovati obećavajuće novorazvijene lekove i u veoma brzom roku ih iz pokusne faze pretvoriti u regularnu terapiju. Reditelj David France ovim filmom prvi put je predstavio sve sakupljene i snimljene materijale iz 80-ih i 90-ih godina te da upečatljiv pregled 15 ključnih godina za HIV/AIDS pokret.

Naj-queer-sadržajnija kategorija, ove godine je, čini se ona sa animiranim filmovima.

Uz odu svim geekovima koja se predstavlja u obliku animiranog rimejka urnebesnog Burtonovog Frankenweenia, nominovana je i uticajna Merida Hrabra: crtać o prkosnoj kovrdžavoj ginger-princezi koja se ne da samo tako utisnuti u nametnute uloge - ili uopšte. Najinspirativniji moment tog animiranog filma jeste činjenica da je animirana kinematografija uspela napraviti mainstream crtać u kome se kod glavnog ženskog lika (što je već doseg svoje vrste) motivacije ne vrti oko ljubavi.

Međutim najveće iznenađenje ove godine u mainstream animiranim filmovima jeste ParaNorman - Advocate je u intervjuu s gej autorom Chrisom Butlerom naglasio kako je taj izuzetan proboj uspešno sproveden a da se nije išlo nauštrb dubine lika.

Butler se pritom složio i naglasio kako je to i čitavom timu bilo izuzetno važno. U filmu je reč bila o nesnošljivosti, i orijentacija nabildovanog dečka je bila samo jedan od elemenata priče. Mitch je, kaže autor, sasvim običan dečko, a u filmu brojni likovi konstantno pogrešno zaključuju jedni o drugima - što je slučaj i u stvarnom životu: „Misliš da će ti zombi pojesti mozak, misliš da je tamo neki tupson strejt. A u stvarnosti ne znaš ništa, samo na osnovu toga kako izgledaju. To mi je bilo bitno naglasiti. A takođe sam to smatrao i duhovitim." - zaključio je Butler.

Pogledajte trejler za ParaNormana:

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi