Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Prva hrvatska lezbejska web-serija

crol  ·  hrvatska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 08. MAY 2015

Dve femmice, Nokia i Mercedes, sede u svojoj dnevnoj sobi i mamurne pretresaju tračeve i događaje s lezbejskog partija održanog noć pre. Cvetne i retro teksture s nameštaja i njihove odeće zabavljaju i gledaoce daltoniste, a u kadar ubrzo dolaze i njihovi psi. Nešto kasnije kamera beleži i samu špicu lezbejskog partija.

Loglajn je to prve lezbejske web serije imena NezzLezz, u režiji Nike Pećarine, s glavnim protagonistkinjama Barbarom Gregov (Nokia) i Hanom Sirovicom (Mercedes). Ako je suditi prema low low budget pilot epizodi, projekt ima potencijal da se razvije u zabavnu i prvu hrvatsku lezbejsku seriju. Krila joj svakako mogu dati i dodatno finansiranje u formi crowfundinga, ali i nove ideje za razradu koje ekipa čuva za naredne epizode.

Nika, Barbara i Hana pristali su odgovoriti na biblij... ups... lezbejskih 12 pitanja za CroL.

Kako ste došli na ideju da snimate ovu web seriju? Zanima me proces bubrenja ideje i dokuvavanje iste.
- Nika: Pogledali smo sve lezbejske web serije na internetu ikad pa smo u nekoliko navrata dok smo pili šampanjac i jeli tortu pričali o želji za snimanjem vlastite. Web-serija je zaista zahvalan format i produkcijski i gledateljski, a koliko znamo, u Hrvatskoj zasad ne postoji ni jedna pa je super da je prva lezbejska!!! Teško nam je bilo dignuti se s kauča pa je odlično to da sam ja imao na faksu zadatak snimiti filmsku vežbu. Tokom snimanja smo se fantastično zabavljali pa nam je palo napamet da bi to bio idealan početak, odnosno pilot web-serije.

Nokia i Mercedes su likice koje će i dalje biti u fokusu ove priče? Oko dvije lez-dive će se plesti i ostale epizode?
- Barbara: Apsolutno! Nokia i Mercedes su se pojavile skroz spontano ali mislimo da su super likovi koji imaju puno prostora da se nadograde. Već smo imale nekoliko ozbiljnih sastanaka uz sauvignon blanc na kojima smo došli do jako zanimljivih ideja.
- Hana: Bitna nam je ideja da u lezz seriji obe glavne junakinje budu femmice. Femme identiteti su prema našem iskustvu nekako najviše na margini i udaru, i mizoginije i homofobije, a i unutar zajednice nam se pristupa često sa skepsom.

Nadahnuće za hilariozna imena Nokia i Mercedes?
- Barbara: Pozadina mog lika je to da se bavi digital artom (više o tome u sledećoj epizodi!). Osim toga, Nokia je i omaž Princess Nokiji. Uostalom, nisam dobila famoznu Nokiu 3310 kad su je svi imali pa mi je to životna opsesija.
- Hana: Mercedes je dobila ime po Barbarinoj prabaki koja je uz to što se zvala tako super išla u ženski internat u kom su se sigurno dešavale neke lez stvari. I da dodam kako uz novu pomamu turskih sapunica osećam nostalgiju za staromodnim južnoameričkim imenima iz sapunica mog detinjstva.

Reakcije užeg dela lezz zajednice su prilično pozitivne. Kako se povodom toga osećaju dve glavne glumice i reditelj?
- Svi: Užasno nam je to drago i ful smo uzbuđeni! Nadamo se da i ostatak serije neće razočarati naše drage gledatelje!

Čula sam da je Nika s kamerom na Zbeletron stigao bez velikih najava i samo krenuo snimati. Mudro, Nika!
- Nika: Na početku su svi bili dosta skeptični, ali kako su se prodavale pive i limončela entuzijazam je rastao!

U kom ritmu će se snimati ostale epizode? Kakav je plan?
- Nika: Bacili smo se na razradu scenarija i sledeću epizodu planiramo lansirati kroz desetak dana, a treću u skladu s ispitnim rokovima. Bitan nam je i radni i gledateljski kontinuitet/motivacija pa ćemo se potruditi što redovnije snimati kad položimo sve ispite.

Šteta bi bilo da priča ostane samo na pilotu. Prema reakcijama uže scene čini se da bi serija bila jako gledana?
- Svi: Apsolutno! Niku je čak na Vimeu pratila neka osoba koja isključivo prati lezbejske web serije! Nju nećemo izneveriti!!

Dikcija glavnih glumica, kao uostalom i scenografija, pune su komične preteranosti i autoironije. Šta i koga parodira (ako uopšte) takva atmosfera?
- Hana: Ne, to je samo naša loša gluma. [smeh]
- Barbara: Nije nam namera parodirati išta osim eventualno same sebe. Stvari su zapravo tekle dosta spontano jer smo svi bili prilično mamurni kada smo ovo snimali.

Koji su uzori za ovu seriju važni kao neke referentne tačke? (L Word, Lena Dunham, Girls?)
- Svi: Pre svega Ab Fab i Trantičice Věre Chytilove. A od novijih stvari definitivno su nam uzori Broad City i 3 Bits. L Word smo gledali.

Ko pobeđuje u igri "Marija, ne ljuti se"? Koja su pravila igre?
- Svi: Saznaćete u jednoj od idućih epizoda.

Planira li se i redatelj pojaviti u nekoj od cameo uloga?
Hana i Barbara: Reditelja ćete gledati već u idućoj epizodi naslova Mansplaining.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi