Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Prva gej venčanja u Velikoj Britaniji

agencije  ·  uk  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 30. MAR 2014
Foto: PinkNews

Gej brakovi su do sada legalizovani u 15 država, a u još tri su istopolni brakovi legalni u nekim oblastima. Međutim, homoseksualci su u najvećem delu sveta i danas progonjeni.

Istorijski zakon o legalizovanju istopolnih brakova stupio je na snagu u Engleskoj i Velsu pošto se nekoliko takvih parova venčalo u prvim minutima nakon ponoći.

Time je okončana poslednja faza dugogodišnje borbe LGBT populacije za jednakost. Mnogi parovi odlučili su da se odmah venčaju, a jedan od njih je ceremoniju ovekovečio u televizijskoj emisiji "Naše gej venčanje: Mjuzikl".

Građanska partnerstva legalna su u Britaniji od 2005. i bračna zajednica zapravo ne donosi nikakva nova prava, pošto je mogućnost usvajanja dece, na primer, uvedena još 2002.

Ali, aktivisti su zahtevali potpunu jednakost sa heteroseksualnim parovima. "Nismo želele da se venčamo dok to nije brak kakav su mogli da sklope i moji mama i tata, koji su mogli da imaju drugi muškarci i žene", kaže za Frans Pres Tereza Milvord (37). Ona se venčala sa devojkom s kojom je u 11-godišnjoj vezi, Helen Brirli, u Jorkširu. Obe su bile obučene u krem boju, a Terezin otac ih je ispratio do matičara.

Vlada Dejvida Kamerona zalagala se za gej brakove, pa će se gej zastava duginih boja vijoriti celog vikenda na vladinim zgradama u Londonu, u čast stupanja na snagu novog zakona. Iako su se članovi Kameronovih konzervativaca i Crkva protivili, zakon ima široku podršku javnosti.

Kako navodi AFP, reč je o "konačnoj pobedi" u dugotrajnoj borbi koja traje od dekriminalizacije homoseksualnosti u Engleskoj 1967. godine.


Foto: PinkNews

"Konačno, posle godina u kampanjama, bilo koji par koji želi da se venča, može da se venča", izjavio je zamenik premijera Nik Kleg: "Zajedno smo učinili našu zemlju mestom na kojem slavimo ljubav jednako, bilo da je gej ili strejt - i u tu čast svi bi trebalo da podignemo čaše."


Foto: PinkNews

Engleska crkva protivila se istopolnim brakovima, insistirajući da bi venčanja trebalo da budu samo između muškarca i žene, a sveštenstvu savetuje da ne blagoslovi venčane gej parove.


Foto: PinkNews

Ali, nadbiskup iz Kanterberija Džastin Velbi, vođa 80 miliona anglikanaca, sugerisao je juče da Crkva više neće sprovoditi kampanju po tom pitanju. "Mislim da je Crkva reagovala u potpunosti prihvatajući da je to zakon, i da bi u subotu trebalo da reaguje nastavljajući da, rečju i delima, pokaže ljubav Hrista za svako ljudsko biće", kazao je za "Gardijan".


Foto: PinkNews

Do sada, gej brakovi su legalizovani u 15 država, a u još tri su istopolni brakovi legalni u nekim oblastima. Međutim, homoseksualci su u najvećem delu sveta i danas progonjeni.


Foto: PinkNews


Foto: PinkNews


Foto: PinkNews


Foto: PinkNews


Foto: PinkNews

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi