Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Prst u oko Vatikanu: Belgijski biskupi blagoslovili istopolne zajednice

https://www.euronews.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 21. SEP 2022
Zastava duginih boja na katoličkoj crkvi u Kelnu, 2021. godine. Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen

Rimokatolički biskupi iz belgijske regije Flandrija izdali su u utorak dokument kojim se dozvoljava blagoslov istopolnih zajednica, što je u direktnoj suprotnosti sa odlukom Vatikana po tom pitanju. Dokument je objavljen na sajtu Biskupske konferencije Belgije i uključuje molitvu i konačan blagoslov istopolnim partnerima pred njihovim porodicama i prijateljima.

Na sajtu stoji da takav stav ni u kom slučaju ne menja katoličku doktrinu o „sakramentalnom braku", štaviše ohrabruje Crkvu da bude "pastirski bliska homoseksualnim osobama" i "mesto dobrodošlice koje nikoga ne diskriminiše."

Da bi dodatno podržali svoj stav, u celu priču uključen je i gej katolik, Villi Bombek, koji je imenovan kao dodatni član osoblja za hrišćansku brigu o porodicama kako bi nadgledao tretman drugih LGBTQ+ katolika.

Šta će na to reći Vatikan?
Stav Katoličke crkve o istopolnim zajednicama razmatran je u martu 2021. i bio je prilično jasno definisan protiv takvih blagoslova, što je i potvrdila Kongregacija za doktrinu vere (CDF). Sveta stolica je saopštila da takav stav "nije bio oblik nepravedne diskriminacije, već podsetnik na istinitost liturgijskog obreda" sakramenta braka i blagoslova koji je sa njim povezan.

Papa Franja pokazao je ipak više otvorenosti prema LGBTQ+ zajednici nego njegovi prethodnici, jer je već nekoliko meseci nakon njegovog izbora za papu, u julu 2013. rekao da nije u poziciji da "sudi gej ljudima dobrih namera koji traže Boga."

On je lično podržavao istopolne građanske zajednice i govorio da su homoseksualci „Božja deca koja imaju pravo na porodicu." Međutim, kao vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja podržava katoličko učenje o homoseksualnosti koje gej seksualne odnose smatra grešnim i ne odobrava istopolne brakove.

Flamanski biskupi su jasno rekli da njihova odluka da dozvole blagoslov istopolnih zajednica nije zamišljena kao namera da se tera inat Vatikanu.

"Ovo je pre svega pozitivna poruka," rekao je portparol Gert de Kerpel za Reuters, a prenosi Euronews.

Sam čin belgiskih biskupa dobio je podršku i preko okeana. Izvršni direktor američke katoličke LGBTQ+ grupe Ministarstvo za nove načine Fransis DeBernardo
Ovaj potez je takođe dobio podršku s druge strane okena, a Fransis DeBernardo, izvršni direktor američke katoličke LGBTQ+ grupe Ministarstva za prihvatanje novog načina mišljenja, odobrio je odluku.

"Ovakvi parovi priznaju da je ljubav - ljubav. Ljubav je važnija od seksualnog ponašanja, a ljubav je nešto što Crkva uvek treba da blagosilja," rekao je u saopštenju DeBernardo.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi