Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Promeniti homofobične udžbenike na fakultetima

www.danas.rs  ·  Dodato: 17. APR 2020
forgetthebox.net

„Rezultati koje smo dobile na osnovu prethodnih istraživanja ukazuju da se seksualna orijentacija koja ne ulazi u okvire norme heteroseksualnosti tretira na diskriminatoran, homofobičan, heteronormativan i mizogin način“, ističu u Labrisu.

U istraživanju iz 2014. pod nazivom „Istopolna seksualna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima“, Labris je ustanovio da se seksualna orijentacija drugačija od heteroseksualne dovodi u vezu sa poremećajima seksualnog nagona, devijantnim ponašanjem ili se jednostavno briše iz okvira ljudske seksualnosti.

„Nakon višegodišnjeg truda i lobiranja u institucijama, pre dve godine smo uspele u tome da se preporuke koje smo navele u istraživanju uvaže i da diskriminatoran sadržaj iz srednjoškolskih udžbenika bude uklonjen, kao i da se pojedini udžbenici sa problematičnim sadržajem više ne koriste u nastavi“, podsećaju iz Labrisa i dodaju da sada kreću u proces izmene sadržaja i uklanjanja udžbenika i u okviru fakultetskih udžbenika.

Iz Labrisa pozivaju sve građane i građanke da popune upitnik kako bi došle do sveobuhvatnog i validnog uzorka.

Upitnik i uputstvo za slanje odgovora nalaze se na sajtu labris.org.rs i biće dostupni do 1. maja 2020. godine.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi