Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Program Merlinka festivala (Treći dan)

merlinka.com  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. DEC 2017

Trećeg dana Merlinka festivala pozivamo vas da pogledate projekcije tri filma koja su na programu danas.

Subota, 9. decembar 2017. 17:00

Voćnjak kajsija

Režija: Pouria Heidary Oureh
Uloge: Hovhannes Azoyan, Narbe Vartan, Pedram Ansari
Jermenija, 2016.
80 min.

Mladić Aram, iranski Jermenin koji je u detinjstvu napustio otadžbinu kako bi živeo u Sjedinjenim Državama sada se, po prvi put, vraća u zavičaj kako bi zaprosio jermensku devojku sa kojom se upoznao i koja živi u Americi. Na jednodnevnom putovanju Aram vidi mnoštvo kulturoloških, verskih i nacionalnih razlika, ali pred njim su još veće prepreke.

Subota, 9. decembar 2017. 19:00

Rasprava oko kostiju

Režija: Andrea Weiss
Španija, 2017.
75 min.

„Bones of Contention" se bavi temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. U filmu se po prvi put prekida njihovo ćutanje i otkrivaju njihove priče. Duž španskih puteva, zamaskirani kilometrima i kilometrima borovih stabala nalaze se neobeleženi grobovi više od 120.000 žrtava Fankovog režima. Među njima je i najpoznatiji pesnik Španije, Francisko Garsija Lorka koji je postao simbol kako nacionalnog sećanja tako i LGBT pokreta. Film istražuje represiju nad LGBT popluacijom pod fašističkim režimom u Španiji i stavlja je u širi kontekst borbe za pravdu za sve Frankove žrtve. Ali kako da država iskopa prošlost koju je svesno zakopala?

Subota, 9. decembar 2017. 21:00

120 otkucaja u minuti

Režija: Robin Campillo
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel
Francuska, 2017.
140 min.

Nathan je mladić koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima.

Reditelj Robin Campillo će prisustvovati projekciji filma, nakon koje će biti organizovan razgovor sa publikom.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi