Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Profesionalne fudbalerke pridružile se borbi protiv homofobije

crol  ·  sport  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 31. JUL 2013

Igračice Seattle Reigna prvi su ženski profesionalni sportski tim koji se pridružio projektu "You Can Play", čiji je cilj iskoreniti homofobiju iz sporta.

Ove nedelje objavile su video u kome apeluju na stvaranje tolerantnijeg okruženja u svlačionicama, na terenu i tribinama. Akciji se, naravno, pridružila i fudbalska zvezda Megan Rapinoe, koja se autovala pre Olimpijade u Londonu 2012. godine, kad je igrala za američku reprezentaciju.

"Ponižavajućem i homofobnom govoru nije mesto na terenu, u svlačionicama ili u našim zajednicama. Zalažemo se da svlačionice budu otvorene za sve. Zalažemo se za stvaranje sigurnog i ugodnog okruženja na svim našim utakmicama. Verujemo da sportiste valja vrednovati prema njihovom karakteru, talentu i radnoj etici, a ne prema seksualnoj orijentaciji", poručuju fudbalerke u videu, a za tu svečanost napravljen je i grb kluba u duginim bojama.

Važno je da se u borbu protiv homofobije u sportu uključila i ženska ekipa jer većina smatra da su žrtve homofobije uglavnom muškarci, piše portal Thinkprogress. No žene se u jednakoj meri suočavaju s homofobijom, jer još uvek vlada mišljenje da su sportistkinje "muškobanjaste" i verovatno lezbejke.

Homofobija je doprinela i smanjenju broja trenera koje su lezbejke, dok su sportistkinje poput košarkašice Brittney Griner, koja se autovala neposredno pre izbora WNBA drafta 2013., često prisiljene ostati u ormaru ili ćutati. "Budite heteroseksualni ili se barem tako ponašajte", napisali su Luke Cyphers i Kate Fagan sa sportskog kanala ESPN o stavu koji prevladava u ženskom sportu.

I Griner i Rapinoe u mnogome su pomogle rušenju predrasuda, a njihovi su glasovi važni kako bi javnost shvatila da se lezbejke u sportu suočavaju s homofobijom jednako kao i njihove muške kolege. Podsetimo, Rapinoe se još prošle godine samoinicijativno uključila u borbu protiv homofobije, kad je u jednom od intervjua ustvrdila kako je sport "očito poslednja institucija voljna boriti se protiv tog problema".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi