Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Prijava zbog paljenja gej slikovnice na dečjem maskenbalu

n1info  ·  hrvatska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 08. FEB 2018

Nekoliko hrvatskih nevladinih udruženja podnelo je krivične prijave protiv organizatora dečjeg karnevala u Kaštelama kod Splita, zbog javnog podsticanja na nasilje i mržnju spaljivanjem "gej slikovnice", saopšteno je u Zagrebu.

"Paljenje slikovnice u duginim bojama s natpisom s jedne strane 'mama + mama', i 'tata + tata' s druge strane, dovelo je do uznemiravanja LGBTIQ osoba, životnih partnera i partnerki, njihovih porodica i dece, te je tim činom na javnom skupu, pred decom, jasno pozvano na mržnju prema osobama na osnovu njihove polne orijentacije", saopštila su udruženja.

Ukazuje se da to što je krivično delo počinjeno u kontekstu maskenbala, "ne može otkloniti odgovornost počinilaca pozivanjem na slobodu govora i satiru jer nije reč o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem slikovnice s istopolnim roditeljima i roditeljkama poziva na mržnju prema manjinskoj, diskriminisanoj i obespravljenoj grupi u društvu".

Organizatori su protekle nedelje na Dečijem karnevalu u Kaštelima pred nekoliko stotina roditelja i dece organizovali spaljivanje karnevalskog "Krnje" koji je simbolizovao slikovnicu.

Krivičnu prijavu organizatorima i su podnela udruženja Zagreb pride, Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", Dugine porodica i RODA - Roditelji u akciji.

U Dalmaciji se na karnevalima tradicionalno spaljuju "krnjo" ili "fašnik", jer su "osuđeni" za sve loše u protekloj godini.

Paljenje slikovnice ranije su u medijima osudile ministarka obrazovanja Blaženka Divjak i zaštitinica prava dece Helena Pirnat Dragičević.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi