Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Pride weekend

enovine  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 16. JUN 2015

Na Pride vikendu u Beogradu, 27. i 28. juna, u Domu omladine biće prikazan i dokumentarni film "Queer Belgrade." Queer Beograd je kvir antifašistički kolektiv koji je od 2005. godine, između ostalog organizovao radikalni kulturni festival. Cilj kolektiva je bio da stvara veze između svih aspekata društva i kako ti aspekti utiču na nas i održavaju sistem represije. Kolektiv je nastao u vreme kada Parada ponosa u Srbiji nije bila moguća s ciljem da se izgradi radikalna kvir scena

Subota, 27. jun 2015.

18.30 Otvaranje izložbe fotografija "Belgrade Pride 2001-2015."

19.00 Tribina "Prajd: pogled sa strane - Šta je za nas uspešan Prajd"

Govore:

  • Asja Lazarević, studentkinja sociologije
  • Marija Kiš, aktivistkinja za LGBT i radnička prava
  • Mladen Antonijević Priljeva, magistar međunarodnog prava
  • Miloš Urošević, feministički aktivista
  • Petar Žmak, pravnik
  • Moderator: Predrag Azdejković

21:00 Dokumentarni film "Queer Belgrade" i predstavljanje knjige o Queer Beograd festivalu

režija: Jet Moon

trajanje: 39 minuta

Queer Beograd je kvir antifašistički kolektiv koji je od 2005. godine, između ostalog organizovao radikalni kulturni festival. Cilj kolektiva je bio da stvara veze između svih aspekata društva i kako ti aspekti utiču na nas i održavaju sistem represije. Kolektiv je nastao u vreme kada Parada ponosa u Srbiji nije bila moguća s ciljem da se izgradi radikalna kvir scena. Bio je potreban prostor za sastajanje i izražavanje sopstvenog identiteta bez straha od svakodnevnog nasilja na ulicama, radi osnaživanja zajednice i formiranja kvir politike koja bi pokazala kako militaristička, nacionalistička država i moć pravoslavne crkve i kapitalizma propagiraju seksizam, rasizam i homofobiju. Pre svega ideja je bila za stvaranje kulturnog prostora kao mikrokosmosa pre nego što se razmišlja o javnom predstavljanju pred homofobičnim društvom.

Nedelja, 28. jun 2015. 19:00 Dokumentarni film Queer Artivism

Kvir artivizam nudi uvid u pet različitih festivala kvir filma kroz intervjue sa organizatorima. To daje priliku ljudima koji ne obilaze razne kvir filmske festivale da iskuse pet festivala kroz jednu filmsku projekciju. Takođe, ovaj dokumentarac odaje počast filmskim stvaraocima, organizaotrima festivala i svima onima koji ostaju nevidljivi, a bez kojih kvir filmski festivali i filmovi ne bi postojali. Tokom filma oni dele svoje lične priče i stavove o bitnosti kvir festivala i kvir filmova, otvarajući nove prostore za diskusije, razmišljanja i vrednovanje sopstvene uloge u današnjem društvu.

21:00 Dokumentarni film Kako smo se borili za gej brakove

Ovaj film govori o događajima iza scene istorijske tužbe protiv savezne države zbog zabrane istopolnih brakova u Kaliforniji. Ovo suđenje visokog profila je prvo dospelo na naslovne strane zbog neverovatnog spoja advokata koji su zastupali tužitelje - Teda Olsona i Dejvida Bojza, političkih protivnika koji su se pre toga suočili na suđenju za predmet Buš i Gor. Film takođe prikazuje i iskustvo tužitelja, dva homoseksualna para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istopolnih brakova. Pet godina nakon donošenja zabrane istopolnih brakova, ovo je priča o tome kako su oni izneli prvu tužbu protiv savezne države u vezi sa bračnom jednakosti pred Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi