Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Pride Week 2012

belgradepride.info  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 24. SEP 2012

Sa Ponosom, Zadovoljstvom i Radošću Beograd Prajd Vam predstavlja Program Beogradskog Prajd Week-a 2012/ With Pride, Pleasure and Joy Belgrade Pride Present a Program of the Belgrade Pride Week 2012 ...

 

9:00 PM
30 Septembar 2012

Sweet Opening Party

Krug

 


10:00 AM
1 Oktobar 2012

Press konferencija: Beograd Prajd

Medija centar, Velika sala

 

 

11:30 AM
1 Oktobar 2012

Sajam LGBT organizacija

Prvi put u Srbiji rad svih relevantnih LGBT organizacija biće predstavljen na jednom mestu. LGBT organizacije će predstaviti svoje materijale, akcije, projekte kojima afirmišu prava LGBT zajednice u Srbiji. Sajam će biti otvoren tokom svih dana održavanja Pride Week-a.

Medija centar, Velika sala


2:00 PM
1 Oktobar 2012

Šta LGBT zajednica želi od institucija

Jedna od ključnih tema vezanih za LGBT pitanja je kako će i na koji način ova zajednica sarađivati sa vladinim institucijama. Da li je moguća inkluzivna i kvalitetna saradnja ili je većina nosilaca vlasti i dalje homofobična? Koja je uloga institucija u kreiranju društva koje poštuje ljudska prava? Odgovore na ova pitanja daće predstavnici LGBT organizacija i državnih institucija.

Medija centar, Velika sala

 

7:30 PM
1 Oktobar 2012

3. Queer likovni salon

Ovogodišnji Queer salon održaće se treću godinu za redom u okviru Nedelje ponosa, kao centralni događaj manifestacije. Uprkos Ustavom zagarantovanom pravu na javno okupljanje, pripadnici LGBT zajednice u Srbiji i dalje su u poziciji osvajanja javnog prostora. Telo na margini otvara pitanje stereotipa prema ikonografiji Parade ponosa i kolektivne fobije od pretpostavljenog paradiranja obnaženim telima. Preispituje odnos društva prema LGBT, ali i drugim manjinskim grupama, kao i pojedincima, kojima je zajednička pozicija društvene margine. Problemi rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i seksualnih sloboda kontekstualizuju se u okviru podrazumevajućih društvenih narativa. Selekcijom radova izložba koncepcijski nastoji da uspostavi odnos tela, u fizičkom i metafizičkom smislu, prema prostornim imaginacijama javnog i privatnog karaktera. Svoje radove izlagaće brojni umetnici aktuelne beogradske i svetske scene:
Predrag Pajdić, Jelena Stevin, Danilo Prnjat, Ema Szabó, Veljko Zejak, Darko Stojkov, Marina Marković i Boris Šribar, TKV i grupa autora aktivističkih grafita.
Kustos: Vera Vojvodić

Galerija 8 / Magacin

 

8:30 PM
1 Oktobar 2012

Delikatesni ponedeljak: Tajna večera

KC Grad

 

 


10:00 AM
2 Oktobar 2012

LGBT: Pitanje porodice

Fokus debate stavljen je na značaj porodice u podršci LGBT zajednici kao celini. Debati će pored stručnjaka i aktivista prisustvovati i roditelji iz Srbije i Hrvatske čija deca pripadaju LGBT zajednici.

Medija centar, Velika sala

 

11:30 AM
2 Oktobar 2012

Neko je rekao bezbednost?

Bezbednost i borba protiv nasilja je i dalje ključno pitanje unutar LGBT zajednice u Srbiji. U skladu sa nekim od ključnih zahteva Beograd Prajda 2012 - uključivanje zločina iz mržnje u Krivični zakon Srbije - kao i predlogom da se ojača rad policije i pravosuđa, cilj ove debate je viđenje bezbednosti kroz prizmu LGBT zajednice.

Medija centar, Velika sala


2:00 PM
2 Oktobar 2012

Coming out session

U okviru sesije koja se baviti procesom coming out-a, svoja iskustva podeliće članovi LGBT zajednice i njihovi roditelji. Prvi put u Srbiji roditelji će javno izraziti kako su se osećali kada su saznali da su njihova deca gej i šta je bio problem: lično prihvatanje ili prihvatanje okoline.

Medija centar, Velika sala

 

7:30 PM
2 Oktobar 2012

Film: Klip

Režija: Maja Miloš Uloge: Isidora Simijonović, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Monja Savić, Jovana Stojiljković, Vukašin Jasnić i Vladimir Gvojić. Direktor fotografije je Vladimir Simić, a montažer Stevan Filipović
Jasna je tinejdžerka koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj je teško bolestan i besna je na sve i na svakoga, uključujući i sebe. Zaljubljena je u Đoleta, dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela. Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost.

KC Grad


10:00 PM
2 Oktobar 2012

Draško Boganović: Liberation

Više od 30 eksplicitnih fotografija - portreta queer i trans muškaraca - kao i autoportreta koji se odnose na sopstveno seksualno oslobađanje i gubljenje osećanja sramote zbog sopstvene seksualnosti biće predstavljenje u Srbiji.
U okviru društvenih normi postigli smo dogovor šta je prihvatljivo u umetnosti i seksualnosti. Draško Bogdanović nije prihvatio ništa - njegove fotografije su šamar u lice. One nisu seks, one nisu umetnost, one ne govore o odnosu i vezama između seksa i umetnosti, one govore o odnosu koji nastaje između modela i posmatrača Draškovih fotografija.

Invitation only


10:00 AM
3 Oktobar 2012

Vidljive/nevidljive: Prava žena u Srbiji

Kakav je položaj žena u Srbiji danas, koliko su vidljive i da li višedecenijsko zalaganje za unapređenje prava žena ima trajnih rezultata ili se društvo stagnira, pitanja su na koje će ova debata ponuditi odgovore.

Medija centar, Velika sala

 

11:30 AM
3 Oktobar 2012

Identiteti/Centri/Margine

U savremenom svetu identiteti se neprestano susreću, spajaju i umnožavaju. Da li su nam sadašnji postojeći i manje ili više prihvaćeni identiteti dovoljni ili možemo da mislimo o nekim novim?

Medija centar, Velika sala


2:00 PM
3 Oktobar 2012

Rod i seksualnost: Uzroci nasilja na LGBT osobama i ženama

Javno promišljanje na temu povezanosti rodno zasnovanog nasilja i nasilja koje se dešava nad osobama iz LGBT zajednice. Koliko razumemo da nasilje ima zajedničko poreklo i da se na sličan način odnosi prema svima koji mu se opiru? Da li je moguće i kako stvarati koalicije koje će trajno promeniti odnos društva prema ženama i seksualnim manjima.

Medija centar, Velika sala


8:00 PM
3 Oktobar 2012

Ecce Homo: Elisabeth Ohlson Wallin

Legendarnu postavku čini 12 fotografija umetnice Elisabeth Ohlson Wallin koje pokazuju Isusa sa transseksualcima, HIV pozitivnim osobama i gej muškarcima.
Fotografije su moderna verzija priča iz Novog zaveta. Ovim radovima Elizabet je želela da podseti ljude da je Isus pomagao odbačenima od društva, a ideju je dobila nakon što je njen prijatelj umro od side a vernici konstatovali da je u pitanju božja kazna za njegovu homoseksualnost.
Izložba je po prvi put prikazana u Štokholmu 1998. I do sada je bila prikazana u većem delu Skandinavije i Zapadne Evrope. Beograd je prvi grad Istočne Evrope koji će prikazati Ecce Homo.

CZKD


10:00 AM
4 Oktobar 2012

Press konferencija: Beograd Prajd

Medija centar, Velika sala

 

 

11:30 AM
4 Oktobar 2012

LGBT i religija: Kome pripadaju ljubav, vera, nada?

Da li je Srbija društvo koje može da postigne konsenzus u vrednostima koje se odnose na opšte dobro njenih građana ili ne? Da li smo sekularno društvo, u kome su svi građani jednako vredni ili nam pripadnosti određenim grupama menja poziciju? Zbog čega je društvu neugodno kada se nasilje nad članovima LGBT zajednice vrši u ime odbrane tradicije i religije?

Medija centar, Velika sala


2:00 PM
4 Oktobar 2012

Ljubav, bes & pamćenje: Kultura sećanja na Bgd Pride

U okviru ove debate biće prikazan kratki dokumentarni film „Šta se dogodilo sa ponosom", koji je snimljen nakon zabrane Prajda 2011. a u kome važni društveni akteri preispituju ovaj događaj.
Film/video zapis je način da se aktuleni doživljaju i činjenice zaštite od interpretacija koje dolaze sa vremenom i koje utiču na kreiranje sećanja.

Medija centar, Velika sala

 

7:30 PM
4 Oktobar 2012

Predrag Pajdić: Beneath The Shadows

Knjiga fotografija Beneath The Shadows autora Predraga Pajdića premijerno u Srbiji biće predstavljena u okviru Pride Weeka 2012. Na svojim fotografijama, Pajdić preispituje novonastale društvene normative lepote i estetike i postavlja krucijalno pitanje: Šta su nove mere i standardi lepote?
Kolekciju slika i tekstova koji slave ljubav i lepotu u svima bez obzira na godine, pol, rod, stil. Preko 70 izuzetnih osoba od 10 do 84 godine starosti, sa svih strana sveta, našlo se pred Pajdićevim objektivom u periodu dužem od godinu dana.
Fotografije koje se nalaze u knjizi Beneath The Shadows predstavljaju slavljenje raskošne lepote života, a kratke priče, specijalno pisane za ovu knjigu, daju dodatno značenje i priču slikama koje prate.

KC Grad


10:00 PM
4 Oktobar 2012

Fashion Show: T-shirts for Love!

Nekoliko afirmisanih dizajnera, rukovođeni stilistom Srđanom Šveljom, ponudiće svoja vizuelna rešenja za majice na temu: Ljubav! Majica je komad odeće kojim najčešče šaljemo političke poruke javnosti. Bilo da nosimo majicu na kojoj piše „Stop ratu" ili onu sa logotipom Louis Vouitton, mi šaljemo jasne poruke ko smo, gde pripadamo i kako mislimo.

Lokacija će biti naknadno objavljena.


10:00 AM
5 Oktobar 2012

12 godina nakon demokratskih promena: Prajd kao test?

moderator: Robert Hårdh, Executive Director, Civil Rights Defenders
govornici/e:

 •  Birgitta Ohlsson, Minister for EU Affairs, Sweden
 •  Jeleko Kacin, European Parliament Rapporteur for Serbia
 •  H.E. Vincert Degart, Ambassador, Head of EU Delegation to Serbia
 •  Marije Cornelissen, Member of Parliament, European Parliament

Nova Sala na prvom spratu

 

11:40 AM
5 Oktobar 2012

Podrška međunarodne zajednice lokalnim aktivistima

moderator: Goran Miletić, Programme Director for the Western Balkans
speakers:

 •  Antje Rothemund, Head of Council of Europe office in Belgrade
 •  H.E. Pola Tidi, Deputy Head of OSCE mission in Serbia
 •  Ulrich Schneider, Member of Bundestag, Germany

Nova Sala na prvom spratu


2:00 PM
5 Oktobar 2012

Moguća misija? Mediji nakon Prajd 2011

moderator: Boban Stojanovic, Queeria, Serbia
govornici/e:

 •  Svetlana Lukic, Pescanik
 •  Tatjana Vojtehovski, Wojtehovskicom communications
 •  Nedezda Gace, Novi Magazin

Nova Sala na prvom spratu

 

3:10 PM
5 Oktobar 2012

Regionalna perspektiva: LGBT na Balkanu

moderator: Sarah Maliqi, Programme Officer, Civil Rights Defenders office in Pristina
govornici/e:

 •  Xheni Karaj, Alliance against LGBT discrimination, Albania TBC
 •  Apostolis Karabairis, Thessaloniki Pride, Greece
 •  Sasa Gavric, Sarajevo Open Centre, Bosnia and Herzegovina TBC

Nova Sala na prvom spratu


9:00 PM
5 Oktobar 2012

Divas Night

Prvi put u Srbiji na jednom mestu predstaviće se najbolji ženski vokali koji će izvesti najveće gay disco & ine hitove.
Specijalna gošća večeri biće prva Fabilous Gay Disco Queen Srbije i jedna od najvećih zvezdi pop muzike Jugoslavije - Marina Perazić.

Dom omladine Beograda


6 Oktobar 2012
Prajd marš

Jedini građanski protest koji se razmatra i odobrava. Jedini građanski protest za koji je potrebno postići nacionalni konsenzus. Jedini građanski protest kojim se promovišu ljubav, mir i tolerancija - doslovno.

Park Manjež - Nemanjina - Kneza Miloša - Masarikova - Resavska - Park Manjež


10:00 AM
7 Oktobar 2012

Press konferencija: Beograd Prajd

Jutro posle ...

Medija centar, Velika sala

 


10:00 PM
7 Oktobar 2012

Closing Party - Hvala Beograde!

Dobra žurka za sve one koji su tokom proteklih deset meseci radili na Prajdu, Nedelji ponosa i stvaranju atmosfere da Beograd pokaže svoje lepo lice.

Lokacija će biti naknadno objavljena.

 

Vaši Komentari
***Deleted by admin***
Beograd, Srbija · 25.09.2012, 12:45
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi